- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Zločini neonacista u Ukrajini govore da su zaboravljene lekcije iz istorije

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2023
Pratite nas
Zločini koje neonacisti sprovode nad civilima u Ukrajini govore o tome da su oni zaboravili lekcije iz istorije, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin.
„Zaboravljanje lekcija iz istorije dovodi do ponavljanja strašnih tragedija. Dokaz za to su zločini nad civilima, etnička čišćenja, kaznene akcije koje neonacisti organizuju u Ukrajini. Protiv tog zla se sada junački, rame uz rame bore naši vojnici“, navodi se u telegramu koji je Putin adresirao organizatorima i učesnicima događaja posvećenih Međunarodnom danu sećanja na žrtve holokausta i 78. godišnjici od kada je Crvena armija oslobodila zatvorenike koncentracionog logora Aušvic .
Putin je podsetio da je tada, 1945. godine „varvarske planove nacista prekinuo pre svega sovjetski narod koji se izborio za slobodu i nezavisnost otadžbine i koji je spasao jevrejski i druge narode od totalnog uništenja i porobljavanja“.
Ruski lider je istakao da Rusija žali za milionima ljudi koji su poginuli tokom Drugog svetskog rata – Jevrejima i predstavnicima drugih nacionalnosti koji su streljani, mučeni, umrli od gladi i bolesti.
Aušvic su 27. januara 1945. godine oslobodile trupe Crvene armije. Procenjuje se da je tokom Drugog svetskog rata u logoru ubijeno od jednog do četiri miliona zarobljenika. Blizu 1,4 miliona ljudi, od kojih oko 1,1 milion Jevreja, ubijeno je u „Aušvicu“ od 1941. do 1945. godine.
Vojnik Crvene armije, koji je učestvovao u oslobađanju Aušvica, vojni veteran Ivan Martinuškin - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2020
Heroj Crvene armije o oslobađanju „Aušvica“: I mi smo mogli biti u njihovoj koži
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala