- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ne znaju za „živeli“, ne znaju za izvinjenje – znaju samo da upru prstom u Đokovića

© Sputnik / Lola ĐorđevićNovak, Srđan i Dijana Đoković
Novak, Srđan i Dijana Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2023
Pratite nas
Dvaput u dva dana zapadni mediji koji pokrivaju dešavanja na Australijan openu pokrenuli su hajku na Novaka Đokovića, oba puta zlonamerno izvrćući izrečeno iz konteksta i stavljajući u sebi blizak narativ.
Malo je trebalo da se „uhvate“ za prvi zgodan momenat, a gotovo po pravilu to im je priuštio Novakov otac.
Njegovo gotovo svakodnevno pojavljivanje u društvu srpskih navijača, među kojima su i ruski navijači, sramotno zabranjeni na Australijan openu, upadalo je u oči, uprkos sasvim sigurno plemenitim namerama da se u ime porodice zahvali za ogromnu podršku koju ima Novak.
Naročito posle prošlogodišnje agonije koju je preživeo u Australiji.
Sigurno je da Srđan Đoković nije neko ko bi odbio da se fotografiše sa navijačem svog sina, jedan od njih je zaparao oči zapadnoj javnosti jer je nosio ruska obeležja.
„Živeli, ljudi“, obratio se Srđan Đoković i time ih pozdravio.
I upravo su u poslednje dve činjenice zapadni mediji pronašli „meso“ za atak na Novaka, tražeći čak diskvalifikaciju i zamenjujući teze, verovatno izgubljeni u prevodu, navodima da je Srđan poručio „živeli Rusi“.
Zbog hajke koja je usledila Srđan je odlučio da ne prisustvuje polufinalnom duelu Australijan opena na kom je Novak izborio plasman u finale i duel sa Stefanosom Cicipasom, što je bio novi momenat za atak na srpskog tenisera.
Srđan Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2023
SPORT
Bio sam sa navijačima kao i uvek, sad ću gledati meč od kuće: Poruka Srđana Đokovića povodom hajke
Naime, Đoković je u ranijem delu turnira, govoreći o potencijalnim rivalima, apostrofirao Cicipasa kao jednog od najozbiljnijih i istakao je da Grk dosad nije igrao finala.
„Poznajem ga dobro, verovatno je najiskusniji u drugom delu žreba. Igrao je u završnicama nekoliko puta, mislim da nikada nije došao do finala“, rekao je Đoković.
Ispravili su ga i pomenuli da se sa Grkom sastao u finalu Rolan Garosa.
„A, da, tačno. U pravu ste, izvinjavam se, moja greška“, iskreno je i uz osmeh rekao Đoković.
Deo „iskreno i uz osmeh“ propustili su da pomenu zapadni mediji na konferenciji za medije Cicipasa, kada su mu u ozbiljnom tonu preneli da je Đoković zaboravio na njihov susret u Parizu.
„Ne sećam se ni ja...“, odgovorio je pomalo iznenađeni, a pomalo i uvređeni Cicipas.
Da se Novak dobro seća tog finala bilo je jasno posle polufinalnog duela.
„Gubio sam sa 2:0, emotivno i fizički bilo je veoma teško, kako god da se pogleda“, istakao je Đoković.
I stvari su jasne, loših namera nema, niti ih je ikada bilo, ali svako verovatno gleda po sebi pa i u nekim nenamernim greškama vidi nešto drugo, nešto loše, negativno, a ta lupa je ogromna kada se pojavi prezime „Đoković“.
O svemu je morao da govori i Novak.
„Video sam kao i svi ostali šta se desilo. Bilo je netačna interpretacija, pa je eskaliralo. Imali smo dosta razgovora sa organizatorima, medijima. Nisam bio srećan što to vidim. Moja porodica i ja smo prošli kroz ratove devedesetih, znamo koliko ratovi razaraju. Moj otac je išao posle svakog meča i pozdravljao navijače, fotografisao, sve kako bi ih ispoštovao. Čuo sam šta je rekao. Živeli, a mediji su to loše preneli. Žao mi je što je sve eskaliralo, ali nije imao nameru da podrži rat ili sličnu inicijativu. Nije mi prijatno da prolazim kroz to. Nije bilo prijatno da bude u loži, to je zajednička odluka. Videćemo kako će se stvari razvijati i da li će biti u finalu. Sigurno je da bi želeo da bude na tribinama, ali videćemo", naveo je Novak.
Opet čine da njemu ni krivom ni dužnom bude neprijatno, ali da, videćemo kome će u nedelju biti tako posle finala...
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2023
SPORT
Đoković preko Amerikanca do finala Australijan opena – za desetu titulu i povratak na broj 1!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala