- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

MIP Rusije: Letonskom ambasadoru naređeno da napusti Rusiju u roku od dve nedelje

© AP Photo / Dmitry LovetskyMinistarstvo inostranih poslova Ruske Federacije
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2023
Pratite nas
Moskva je izrazila protest Rigi zbog snižavanja nivoa rusko-letonskih odnosa i naložila je ambasadoru Letonije Marisu Rijekstinšu da napusti Rusiju u roku od dve nedelje, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.
U saopštenju se ističe da je 27. januara u MIP Rusije pozvan otpravnik poslova Letonije zbog odluke Rige da snizi nivo rusko-letonskih diplomatskih odnosa.
„Ruska strana ispoljila je odlučan protest. Istaknuto je da to što se ovaj korak obrazlaže nekakvom ‘solidarnošću’ sa drugim baltičkim zemljama nije prihvatljivo. One su ‘solidarne’ u drugom: u totalnoj rusofobiji i želji da postanu inicijatori neprijateljskih koraka prema Rusiji, što podržavaju Sjedinjene Američke Države i neke druge nama neprijateljske zemlje“, saopštilo je Ministarstvo.
MIP je naglasio da je otpravnik poslova obavešten da iako je nedavno doneta principijelna odluka, Rusija ne smatra da je potrebno da se čeka do datuma koji je Riga naznačila (24. februar) da diplomate završe svoje misije, već letonski ambasador treba da napusti Rusiju u toku dve nedelje.
Prema saopštenju resora, „provokacioni demarš letonskih vlasti o snižavanju nivoa diplomatskih odnosa imaće posledice“.
Istovremeno ruski MIP je podvukao da svu odgovornost za trenutnu situaciju snosi državno rukovodstvo Letonije.
Ministarstvo je zaključilo da su odnosi umnogome uništeni „destruktivnom linijom vladajuće elite Letonije, uključujući potpuno čišćenje informativnog prostora na ruskom jeziku, kao i likvidaciju sovjetskog memorijalnog i kulturnog nasleđa, krivično gonjenje sunarodnika“.
Prethodno je letonsko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo da Letonija traži da ruski ambasador Mihail Vanjin napusti zemlju do 24. februara ,a u istom roku Rusiju će napustiti letonski ambasador Maris Rijekstinš.
Podsetimo, šef diplomatije Edgars Rinkevičs saopštio je da je Letonija odlučila da snizi nivo diplomatskih odnosa sa Rusijom od 24. februara.
Zastava Letonije - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2023
RUSIJA
Otkriven dokument: Letonija želi uništenje Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala