- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kakve veze imaju sajtovi RT i Sputnjika sa hapšenjem Španca koji je slao pisma sa eksplozivom

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaŠtand RT-a na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu
Štand RT-a na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2023
Pratite nas
Sud u Španiji izneo je mišljenje da to što je Španac osumnjičen za slanje pisama sa eksplozivom posećivao, između ostalog, sajtove Sputnjika i RT potvrđuje da je time želeo da natera vlasti zemlje da odustanu od podrške Ukrajini, saopštio je istražni sudija.
Prema saopštenju za javnost, iako nema indicija da je optuženi pripadao ili sarađivao sa bilo kojom terorističkom ili organizovanom grupom, kontekst počinjenih krivičnih dela, kao i primaoci pisama sa eksplozivom ukazuju da je 74. godišnji Španac pokušao da izvrši pritisak na organe državne vlasti Španije da bi ih primorao da povuku podršku Ukrajini.
U saopštenju se navodi da, prema mišljenju sudije, ove ciljeve potvrđuju upornost u izvršenju radnji, kao i posete sadržajima veb sajtova, koje je osumnjičeni posećivao, uključujući Russiatoday.com; RT, www.armas.es, portal, koji sebe naziva „globalnim digitalnim izdanjem o oružju na španskom jeziku“, www.quimica.es; i sputniknews.com.
Zbog navedenog, sud je odlučio da osumnjičenom odredi pritvor zbog rizika od bekstva, ponavljanja krivičnog dela i prikrivanja izvora dokaza.
Prema sudskoj odluci, 74. godišnji Španac tereti se za šest krivičnih dela terorizma, po jedno za svako poslato pismo sa eksplozivom, a između ostalog bila su upućena španskom premijeru Pedru Sančesu, američkoj i ukrajinskoj ambasadi u Madridu, kao i Ministarstvu odbrane. Zbog poslatih pisama, niko nije poginuo, a jedan službenik ukrajinske amabasade je povređen.
U sredu je saopšteno da je priveden muškarac iz provincije Burgos koji je pre odlaska u penziju radio kao državni službenik. Pretpostavlja se da je delovao sam.
Protesti u Madridu — najveći izazov Sančezu - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2023
MULTIMEDIJA
Protest protiv španske vlade u Madridu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala