- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Prelomna vest: Upravo se poništava borba protiv zla - nemački tenkovi treći put kreću na Rusiju

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaCeremonija polaganja venaca za Grob neznanog vojnika i spomen-ploču Grad-heroj Lenjingrad povodom 77. godišnjice probijanja blokade Lenjingrada u Drugom svetskom ratu
Ceremonija polaganja venaca za Grob neznanog vojnika i spomen-ploču Grad-heroj Lenjingrad povodom 77. godišnjice probijanja blokade Lenjingrada u Drugom svetskom ratu - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
Pratite nas
Istorija se ponavlja, obično u farsičnom obliku, a upravo to se i dešava sada, u tenkovima će opet biti Nemci koji su bili i 1918. i 1945. To je teška nesreća za Nemačku, teška nesreća za Rusiju, teška nesreća za Evropu, kaže za Sputnjik akademik Ljubodrag Dimić povodom odluke Berlina da Kijevu isporuči tenkove.
Ovaj istoričar konstatuje da je odluka doneta u dane godišnjice probijanja blokade Lenjingrada i dodaje:
„Cela jedna generacija koja se borila protiv tog zla je poništena ovim što se sada dešava u Evropi“.

Nemački tenkovi na “istočnom frontu”

Dimić kaže da, iako ratna dešavanja u Ukrajini traju godinu dana, vest o ponovnom slanju tenkova na „istočni front“ u istorijsko – političkom kontekstu treba posmatrati kao prelomnu.
„Ovo je nesrećna vest za Evropu, jer će joj posle ovoga trebati dvadeset godina da uspostavi elementarno pristojne odnose sa Ruskom Federacijom. A da li će neko izaći iz Evrope svojom voljom, kao što Rusija najavljuje, to ćemo videti“, kaže Dimić.
© AFP 2023 / FABRICE COFFRINITenk nemačke proizvodnje "leopard 2"
Tenk nemačke proizvodnje leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
Tenk nemačke proizvodnje "leopard 2"

Demoni iz SAD

On dodaje da se Nemačka ipak donekle borila, suprotstavljala onima koji su je naterali na ovaj presedan, te da je jasno da demoni koji je pritiskaju ne dolaze iz Nemačke, već iz Sjedinjenih Američkih Država.
„Nemci su izdržavali koliko su mogli, pokušavajući na ovoj istorijskoj raskrsnici da možda postanu svoji, od 1945. do danas to nisu. Vidimo da je ovo neuspešan pokušaj, jedan u nizu neuspešnih pokušaja. Kako će se to završiti, verovatno tako što će cela ta kula od karata koja se zove Nemačka, koju smo gledali kroz progres za Evropu, biti srušena, sama od sebe ili će je srušiti oni koji je kontrolišu, od temelja, pa do vrha“, ističe Dimić.

A gde će ostati Srbija?

On se pita i gde će ostati Srbija kad se spusti nova gvozdena zavesa, sa koje strane, s obzirom da je, kako kaže, geografija neumoljiva.
„Ti tenkovi faktički određuju i našu budućnost, ne samo nemačku, ne samo rusku, već na neki način i našu. Nemci su uvukli celu vlače Evropu u priču koja neće biti dobra“, zaključuje Dimić.
© Flickr / 7th Army Joint MultinationNemačka vojska na Kosovu KFOR
Nemačka vojska na Kosovu KFOR - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
Nemačka vojska na Kosovu KFOR

Počelo na Kosovu i Metohiji

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, istoričar dr Čedomir Antić kaže da smo zaboravili da je nemačka vojska prvi put posle Drugog svetskog rata pucala izvan granica Nemačke na Kosovu, prvo u okviru NATO-a u vreme agresije, a potom i na demonstrante na severu, pre deset godina. On podseća na još jednu istorijsku kontradiktornost.
„Nemačka je voljom velikih sila, pre svega Rusije, pošto Francuska i Velika Britanija nisu baš bile raspoložene za to pitanje, dobila ujedinjenje. Podsećam, građani Ruske Federacije su do pre deset godina tvrdili da su im najveći istorijski prijatelji Nemci. To je nekakav nerv carskog razmišljanja, carevi su se jedan drugom obraćali sa Vili i Niki, a milioni njihovih podanika su ginuli, ne znajući tačno zašto“.

Vreme za izlazak iz senke

Antić dodaje da je taj stav razvejala ukrajinska kriza, a da sa druge strane Nemačka, bez obzira na to što su njeni interesi da bude u savezu sa Ruskom Federacijom, danas ima vlast koja je toliko neinteligentna da prednjači u sopstvenom rušenju.
„Ono što Nemačka ima kao opravdanje, to je činjenica da im se obraća „legitimna vlada“. Kažem, legitimna, zato što je Rusija priznala tu vladu posle 2014. godine i razgovarala sa njom. Naravno, Kijev nema demokratska vlast, ovo što se dešava u Ukrajini, ta organizacija koja je iznedrila Zelenskog, a pre njega Porošenka, to je na granici fašizma“, kaže Antić.
Nemački tenk Leopard - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
RUSIJA
Turski general: Tenkovi su signal – Nemačka se uključuje u rat u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala