- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nove američke antiruske sankcije – na udaru „Vagner“ i Prigožin

© Sputnik / Mariя DevahinaZastava SAD
Zastava SAD - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države uvode nove antiruske sankcije protiv pravnih i fizičkih lica, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.
U saopštenju se ističe da su SAD proglasile grupu „Vagner“ transnacionalnom kriminalnom organizacijom i uvele sankcije protiv struktura i fizičkih lica povezanih sa grupom „Vagner“, kao i njenim osnivačem Evgenijem Prigožinom.

„Danas se protiv grupe 'Vagner ponovo objavljuju sankcije, jer je strana struktura, koja predstavlja značajnu transnacionalnu kriminalnu organizaciju, navodi se u saopštenju.

Američke vlasti optužuju „Vagner“ za kriminalne radnje u Centralnoafričkoj republici, Maliju i u Ukrajini.
Među strukturama, koje su potpale pod sankcije zbog povezanosti sa grupom „Vagner su: ruske kompanije „Terra Tech AD „BARL i kineska kompanija Changsha Tianyi Space Science and Technology Research Institute Co. LTD, , zajedno sa luksemburškom „podružnicom Spacety Luxembourg S.A. koje joj navodno dostavljaju satelitske snimke.
Na spisku lica protiv kojih se uvode sankcije su i direktor „Udruženja oficira za međunarodnu bezbednostAleksandar Ivanov i Valerij Zaharov, koji je, prema podacima Ministarstva finansija SAD radio u grupi „Vagner“ i kao savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Centralnoafričke republike.

Na spisku i vicepremijer Rusije i predsednik Tatarstana

Prema saopštenju na sajtu Ministarstva, sankcije se uvode protiv preduzeća za remont brodova, avijacijskih kompanija, kao i protiv vicepremijera i ministra industrije i trgovine Rusije Denisa Manturova, predsednika Republike Tatarstan Rustama Minihanova i njegove supruge Gulsine Minihanove.
Američko Ministarstvo ističe da Vašington uvodi sankcije protiv četiri strukture, povezane sa holdingom „Interros“ ruskog preduzetnika Vladimira Potanjina.
Sankcije se uvode i protiv AD „Dalekoistočni centar za remont i izgradnju brodova“, kao i kompanije povezane sa njim, AD „Severoistočni remontni centar“, Nacionalne avijaciono-servisne kompanije, aviokompanije „Aviakon Citotrans“, DOO „Čarter frin lajt Moskva“.
Na spisku su se našli i Centralni konstruktorski biro „Lazurit“, FGUP Naučno-proizvodna kompanija „Gama“ i AD „Tera Teks“.

Stejt department uveo vizne sankcije protiv više stotina predstavnika ruske vojske

Istovremeno, Stejt department je saopštio da SAD uvode vizne sankcije protiv 531 predstavnika Oružanih snaga Rusije zbog dejstava u Ukrajini.
„Stejt department je preduzeo korake za uvođenje viznih ograničenja protiv 531 člana Oružanih snaga Rusije zbog dejstava, koja ugrožavaju ili krše suverenitet, teritorijalni integritet ili političku nezavisnost Ukrajine“, naglašava se u saopštenju.
Američki resor nije objavio spisak ruskih vojnih službenika.
Sjedinjene Američke Države prethodno su 15. decembra proširile sankcije protiv Rusije. Na „crnu listu“ Vašingtona uključen je ruski preduzetnik Vladimir Potanjin, ruski zvaničnici i nekoliko kompanija. Istog dana su stalni predstavnici zemalja EU usaglasili deveti paket sankcija protiv Rusije.
Evgenije Prigožin - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
RUSIJA
Zelenski molio direktora CIA za ubistvo osnivača „Vagnera“, Prigožin reagovao
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala