- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nemac bio prvak sveta, batalio fudbal sa 29 – sad šeta u šortsu po planini na minus 19

© AFP 2023 / KIRILL KUDRYAVTSEVAndre Širle
Andre Širle - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
Pratite nas
Andre Širle bivši reprezentativac Nemačke i osvajač Svetskog prvenstva u fudbalu 2014. godine, prestao je da igra u 29. godini jer više nije osetio satisfakciju da se bavi profesionalnim fudbalom. Posle toga počeo je da planinari u šortsu i to na temperaturama kao što je minus 19 stepeni.
Ovaj mladi penzioner počeo je da se bavi ekstremnim planirenjem gde se kreće gotovo golišav. Nedavno je osvojio planinski vrh u Češkoj popevši se na 1.603 m nadmorske visine, pri čemu je temperatura bila -19 stepeni, a udari vetra 100 kilometara na čas.
Širle je bio toliko dobar igrač da je mogao još nekoliko godina da se bavi fudbalom i masno zarađuje od njega, ali je rešio da svira kraj kada je on hteo, sa 29. Obično fudbaleri završavaju karijere sa 34 ili 35 godina.
I obično se to događa zbog povreda.
Kod Širlea to nije slučaj. Uradio je to jer je on tako želeo.
Širle je istakao da mu je ovakva vrsta avanture u koju je pošao samo u šortsu i sa kapom na glavi pomogla da se opet oseti živim.
„Treći dan ovog iskustva. Najteža psihička i fizička stvar koju sam ikada uradio. Nisam ništa osećao i morao sam pronađem nešto duboko u sebi što bi me poguralo unapred. Iskustvo koje nikada neću zaboraviti. Minus 19, udari vetra od 100 kilometara na sat koji idu u lice, jak sneg, kiša. Šta sam naučio... Moje telo je jače nego što sam mislio. Kada dam dušu i um, mogu sve da uradim“, rekao je Širle.
Jasno je da su ovo izuzetno opasni pohodi gde čovek bez majice po snegu može lako da se prehladi ili dobije upalu pluća.
Ali, Širleu je ovo sve očigledno prijalo.
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
SPORT
Orlovi oduševili Piksija i zaslužili odlazak u Holivud: „Debi iz snova i lepa uspomena“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala