- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Nemački tenkovi u Ukrajini će doživeti sudbinu svojih prethodnika ─ biće uništeni i spaljeni

© Sputnik / Mihail VoskresenskiйZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
Pratite nas
Odluka Nemačke da preda tenkove „leopard“ Kijevu je kratkovida i nedosledna, nije u korelaciji sa moralnim i istorijskim aspektima takvog koraka i posledicama po nemački narod, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri OEBS-u Maksim Bujakevič.
„Vojno-političko rukovodstvo Nemačke je predvidljivo pokazalo kratkovid i nedosledan stav, na kraju donevši, uprkos moralnim i istorijskim aspektima takvog koraka i posledicama po nemački narod, odluku da se Ukrajini predaju tenkovi ‘leopard’ nemačke proizvodnje i dalo pristanak za slanje ovih vozila drugim zemljama koje učestvuju u rastućoj vojnoj agresiji na Rusiju“, rekao je Bujakevič na sastanku Političkog saveta OEBS-a.
Prema njegovim rečima, Rusija je uverena da „narod Nemačke, za razliku od sadašnjih političara, pamti posledice prethodne upotrebe nemačkih tenkova u Ukrajini 1941-1944. godine“, ne želi „nekontrolisanu eskalaciju konfrontacije i nove strahote velikog krvavog rata“.
„Za Ruse, nemačka vozila u Ukrajini – i tu nema nikakve sumnje – izazivaju iste sasvim očigledne istorijske analogije. Savremeni nemački tenkovi u Ukrajini će doživeti sudbinu svojih prethodnika: biće uništeni i spaljeni na bojnom polju. Za američke tenkove ‘abrams’, ovo će biti donekle novo iskustvo – ali sa istim rezultatom, kao, uostalom, i za sve ostale u takozvanoj tenkovskoj koaliciji“, rekao je ruski diplomata.

Zapad na novom nivou konfrontacije sa Rusijom

Sa druge strane, šef ruske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov smatra da Zapad prelazi na novi nivo konfrontacije između Rusije i NATO-a.
„Ranije smo se mi ovde na pregovaračkom koloseku bavili pitanjima malokalibarskog oružja, odnosno sprečavanja dolaska takvog oružja u zone sukoba, i kontrolom prenosivih PVO sistema. Razvijeni su dokumenti, ali su oni sada faktički svi ostavljeni po strani. Jednostavno ih Zapad ne poštuje i zaista prelazi na novi nivo“, rekao je Gavrilov za televiziju „Rosija 24“, odgovarajući na pitanje voditelja da li isporuke tenkova „abrams“ i „leopard 2“ Ukrajini predstavljaju prelazak na novu etapu u konfrontaciji između Rusije i NATO-a.
Nemačka vlada je u sredu saopštila da je donela odluku da Ukrajini preda nemačke tenkove „leopard 2“. Tome je prethodio jako pojačan pritisak predstavnika vladinih partija na kabinet Olafa Šolca da što pre donese pozitivnu odluku o ovom pitanju.
Takođe u sredu je Bela kuća potvrdila svoju nameru da pošalje 31 tenk M1 „abrams“ u Ukrajinu. Prema rečima američkih vlasti, za isporuku ovih vozila biće potrebno nekoliko meseci. Osim toga, Vašington namerava da pošalje osam oklopnih vozila za evakuaciju M88. U Beloj kući su naveli da se SAD nadaju da će isporuka oružja Ukrajini ne samo pomoći Kijevu u odbrani, već će mu omogućiti i da povrati izgubljene teritorije, uključujući Krim.
Nemački tenk „leopard 2“ - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
RUSIJA
Kreće „tenkovska koalicija“: Kako će opake Zapadne mašine da se zaglave u ukrajinskom blatu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala