- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kreće „tenkovska koalicija“: Kako će opake Zapadne mašine da se zaglave u ukrajinskom blatu /video/

© AP Photo / Philipp Schulze/dpaNemački tenk „leopard 2“
Nemački tenk „leopard 2“ - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
Pratite nas
Kontakt grupa NATO za pomoć Ukrajini pretvorila se u nekakvu „tenkovsku koaliciju“, iako insistiranje da se Kijevu isporuče nemački i američki tenkovi može doneti samo novu eskalaciju u ukrajinskom sukobu ali ne i da preokrene situaciju na terenu, jer nije reč o hiljadama već o stotinak tenkova.
Tenkovi „leopard“ i „abrams“ koji su u igri za isporuku Kijevu, kako smatra novinar Žarko Rakić, apsolutno su neadekvatno opremljeni i nisu na tom nivou da mogu da se upotrebe na bojištu u Ukrajini.
„Oni su mnogo teški, sofisticirani, obuka za upravljanje njima je skupa, a cena održavanja i rezervnih delova toliko visoka da se to nikako ne isplati. Osim toga, uvek postoji opasnost da protivnička strana zarobi neki od tih tenkova“, objašnjava Rakić, ističući da kad se govori o tim tipovima naoružanja ono ne može biti toliko važno za razvoj situacije na terenu da bi se o njima ispredala tolika priča.
Kako kaže, „leopardi“ i „abramsi“ jesu među najboljima na svetu, ali i na drugoj strani su takođe tenkovi koji su među najboljima u svetu.

„Sudbina rata se svakako ne odlučuje isporukom ‘leoparda 2“, uveren je Rakić.

Kao još jedan važan momenat on izdvaja i nedovoljan broj „leoparda“ koji je na raspolaganju za isporuku Ukrajini. Nemačka, precizira on, na spisku ima 320 „leoparda 1 i 2“, od toga je 99 na remontu i popravci, a ako bi dali neke tenkove znatno bi oslabili svoju odbrambenu moć.
„Na kraju će to biti knjigovodstveno pitanje, šta se dobija, a šta gubi. To je više psihološki značajno za režim u Kijevu nego što ima opipljiviju moć. Slična je priča s pvo sistemima ‘patriot’. To takođe ne može da preokrene tok rata“, ocenjuje Rakić.

Isporuka tenkova Ukrajini neće doneti preokret

Dekan novosadskog Pravnog fakulteta Branislav Ristivojević slaže se da tenkovi neće doneti neki prelomni momenat u ukrajinskom sukobu, uz opasku da „ovo nije bitka za ‘leoparde’, nego bitka za Nemačku“, koju treba slomiti do kraja i staviti u funkciju američke politike.
© AP Photo / Michael Sohn„Sudbina rata se svakako ne odlučuje isporukom ‘leoparda 2’“.
Nemački tenk leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
„Sudbina rata se svakako ne odlučuje isporukom ‘leoparda 2’“.
Poslednju rundu razgovora „kontakt grupe“ za pomoć Ukrajini u američkoj bazi Ramštajn u Nemačkoj Ristivojević vidi kao dalje podjarmljivanje Evrope. Slaže se da stotinak tenkova neće ništa promeniti.
„Ukrajincima treba dve-tri hiljade tenkova koje Zapad nema i realno nije ni u stanju da isporuči. Ako i isporuče, vi sada u ukrajinskoj vojsci imate nekoliko desetina različitih tipova vozila i borbenih vozila — to je logistički haos održavati, popravljati, držati u borbenom ispravnom stanju. To je praktično nemoguće. Oni nemaju za to rezervne delove, obučene majstore, alate, radionice“, navodi profesor.

Logistički haos

On podseća i na informacije da dosta već isporučenog oružja nije ispravno, navodeći kao primer američke haubice od kojih je, kako kaže, polovina vrlo brzo morala da bude transportovana u Poljsku radi zamene cevi jer se brzo habaju. Plus, kako kaže, na teritoriji Ukrajine nemaju mogućnost popravke zapadnog naoružanja.
„Sad u Slovačkoj uspostavljaju ogromnu remontnu bazu samo 15 kilometar od ukrajinske granice, ali i dalje je to logistički haos jer front se nalazi od slovačko-ukrajinske granice 1000 kilometara. Znači vi nešto što se pokvari na Bahmutu morate 1000 km da vozite na popravku u Slovačku i da se vrati nazad. Realna pomoć Ukrajini je oružje iz bivšeg sovjetskog arsenala, tenkovi, topovi, gde imaju radionice, rezervne delove, posade znaju šta da rade, vojnici su već na tome prošli vojnu obuku“, ističe Ristivojević, dodajući da toga međutim nema previše.
Suštinu priče sa isporukom naoružanja Ukrajini profesor opisuje kao situaciju u kom je Ukrajina praktično već deo NATO-a koji je faktički u ratu protiv Rusije, osim u jednoj sferi — u pešadiji koju daje Kijev, dok logisitku i informacije daje Alijansa.
„Ukrajina daje pešadiju, a organizaciju i komandovanje daje takođe Zapad, odnosno Amerikanci. Zašto? Zato što se ti ukrajinski vojnici i rezervisti toliko bezglavo troše na potpuno iracionalan način u ovim bitkama da može da se kaže da njima upravlja neko koga je baš briga. Ukrajinski oficir ne može prema svojim saborcima da se ponaša kao da su topovsko meso. To može samo Amerikanac. To je upozorenje svim državama koje bi potencijalno htele u NATO — tako ćete se provesti, samo uđite u NATO, pa će u vašoj državi da se vode tuđi ratovi, američki, i vaša vojska će da se provodi ovako kako se sad provode ukrajinski vojnici“, upozorava Ristivojević.

Da li posle „Ramštajna 8“ sledi „Barbarosa 2“

Na pitanje da li isporuka zapadnih tenkova Ukrajini posle „Ramštajna 8“ nagoveštava da sledi „Barbarosa 2“, Ristivojević ističe da u zapadnoj javnosti nema gorljivosti za rat u Evropi, ali ne i među elitom.
Razlog je, kako kaže, što se kolektivni Zapad teško suočava s činjenicom da se nalazi na silaznoj putanji svog životnog toka, a „zvezda najjače sija pre nego što se ugasi“.
„Vidi se da i u okviru zapadne civilizacije ima dovoljno mislećih ljudi koji su u stanju to da shvate i pokušavaju da te nezadržive tokove ne toliko zaustave koliko da ih uspore ili da u novom uređenju sveta pronađu svoje mesto. Ključna država tog zapadnog sveta je SAD koja drži EU na kratkoj uzdi i ovaj sukob u Ukrajini je tome definitivno poslužio. Jedna od stvari kojima je poslužio jeste da u potpunosti stave EU u službu svojih interesa“, kaže profesor, uz upozorenje da to nosi opasnost od novog svetskog sukoba.
Tenk nemačke proizvodnje leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
RUSIJA
Nemački tenkovi ponovo na „istočnom frontu“: Prva reakcija Rusije na slanje „leoparda“ Kijevu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala