- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nemački tenkovi ponovo na „istočnom frontu“: Prva reakcija Rusije na slanje „leoparda“ Kijevu

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINITenk nemačke proizvodnje "leopard 2"
Tenk nemačke proizvodnje leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
Pratite nas
Odluka Berlina da isporuči Kijevu tenkove „leopard 2“ izuzetno je opasna, saopštila je ruska ambasada u Nemačkoj.
„Ta izuzetno opasna odluka podiže sukob na novi nivo konfrontacije i protivreči izjavama nemačkih političara o tome da Nemačka ne želi da se uključuje u to. Nažalost, to se iznova i iznova dešava“, izjavio je ambasador Rusije u Berlinu Sergej Nečajev.
Kako je precizirao, odluka Berlina da isporuči Kijevu tenkove znači „konačno odbijanje Nemačke da prizna istorijsku odgovornost pred ruskim narodom za strašne zločine nacista tokom Drugog svetskog rata koji nemaju rok trajanja i zaboravljanje teškog puta posleratnog pomirenja Rusa i Nemaca“.
Nečajev je konstatovao da će, uz odobrenje rukovodstva Nemačke, borbeni tenkovi sa nemačkim krstovima ponovo biti poslati na „istočni front“, što neminovno vodi stradanju ne samo ruskih vojnika, nego i civilnog stanovništva.
„Berlin je doneo ovu odluku u dane 80-godišnjice probijanja blokade Lenjingrada u kojoj je poginulo na stotine hiljada sovjetskih građana. Ona uništava ostatke međusobnog poverenja, nanosi nepopravljivu štetu rusko-nemačkim odnosima koji su ionako u žalosnom stanju, te dovodi u pitanje mogućnost njihove normalizacije u dogledno vreme“, zaključio je ambasador.
Ranije je saopšteno da je Nemačka donela odluku da pošalje Ukrajini 14 tenkova „leopard 2“. Naime, cilj Berlina je da isporuči Ukrajini dva tenkovska bataljona tenkova „leopard 2“, a četa od 14 tenkova je prvi korak. Pored toga, i drugi evropski partneri će isporučiti Kijevu tenkove „leopard 2“. Nemačka namerava da izda dozvolu za izvoz tenkova „leopard 2“ u Ukrajinu zemljama koje planiraju da ih isporuče iz svojih zaliha.
Nemački tenk leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Nemačka šalje Ukrajini 14 tenkova „leopard“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala