- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Budimpešta optužila Kijev za surovu mobilizaciju Mađara

© AFP 2023 / ANATOLII STEPANOVUkrajinski vojnici
Ukrajinski vojnici  - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
Pratite nas
Zakarpatske Mađare „na surov način“ mobilišu u ukrajinsku vojsku, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.
„Uz Ukrajince, ginu i Mađari... Jer u ukrajinsku vojsku mobilišu i Mađare koji žive u Zakarpatju. Poslednjih dana su se pojavili snimci kako se to ponekad surovo dešava“, rekao je on.
Ministar je naglasio da mnogi mobilisani na kraju i ginu. Prema njegovim rečima, to je još jedan razlog zašto Budimpešta insistira na potrebi da se otpočnu mirovni pregovori.
Mađarski mediji ranije su pisali da se u Zakarpatju sprovodi najveća mobilizacija od početka sukoba. To se dešava zbog velikih gubitaka Zakarpatske 128. brdske jurišne brigade kod Soledara. List „Metropol“ je, konkretno, objavio da su se na nekoliko stotina metara od granice sa Mađarskom u hladnjačama nedeljama nalazila tela ukrajinskih vojnika, o čijoj smrti nisu obaveštavali njihove porodice. Sa druge strane, list „Ripost“ objasnio je da Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) zabranjuje rođacima poginulih zakarpatskih Mađara da ih traže na društvenim mrežama i govore o njihovoj smrti.
Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio da je ukrajinska komanda dobila zadatak da formira rezerve u vojsci. Vrhovna rada je, na predlog Zelenskog, produžila period ratnog stanja i opšte mobilizacije u Ukrajini za 90 dana – do 19. februara ove godine.
Kanadski instruktori obučavaju ukrajinske vojnike  - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Mađarska neće obučavati ukrajinske vojnike, a odbija i da snabdeva Kijev oružjem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala