- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Boris Džonson: Normandijski format o Ukrajini ─ politička imitacija

© AFP 2023 / ADRIAN DENNISBivši britanski premijer Boris Džonson
Bivši britanski premijer Boris Džonson - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
Pratite nas
Normandijski format, koji je stvoren za mirno rešavanje sukoba na jugoistoku Ukrajine, bio je diplomatska imitacija, izjavio je bivši britanski premijer Boris Džonson u intervjuu za ukrajinsku televiziju „Rada“ tokom svoje posete Kijevu.
„Bile su zemlje uključene u Normandijski proces, u Minske sporazume, ali sve to nikuda nije vodilo... Doživeli smo neuspeh 2014, nismo uradili ono što je trebalo da uradimo. Trebalo je da uvedemo sankcije (Vladimiru) Putinu 2014. godine... Mi smo tada primenili neke sankcije, pokrenuli ovu diplomatsku imitaciju zvanu Normandijski proces i ništa nismo postigli, a Putin je zaključio da ga Zapad neće zaustavljati“, rekao je Džonson.
Krajem januara Džonson je došao u Kijev gde se sastao sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.
Takozvani Normandijski format pregovora o Ukrajini funkcionisao je od juna 2014. godine. Tada su, tokom proslave 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, lideri Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske prvi put razgovarali o rešavanju sukoba u Donbasu. Poslednji samit održan je u Parizu 9. decembra 2019. godine. Nakon toga su strane na različitim nivoima razgovarale o izgledima za saradnju u ovom formatu.
Fransoa Oland i Angela Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2022
SVET
„Merkelova je bila u pravu“: Fransoa Oland otvoreno o Minskim sporazumima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala