- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Merkelova je bila u pravu“: Fransoa Oland otvoreno o Minskim sporazumima

© AFP 2023 / SERGEI SUPINSKYFransoa Oland i Angela Merkel
Fransoa Oland i Angela Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2022
Pratite nas
Minski sporazumi bili su pokušaj da Kijev dobije na vremenu kako bi ojačao vojsku, izjavio je u intervjuu izdanju „Kijev Indipendent“ bivši francuski predsednik Fransoa Oland, koji je obavljao tu dužnost od 2012. do 2017. godine.

„Angela Merkel je bila u pravu. Od 2014. godine, Ukrajina je jačala svoj vojni potencijal. Zaista, ukrajinska vojska je potpuno drugačija, nego 2014. godine. Postala je bolje opremljena i obučena. Kijev je dobio takvu mogućnost zahvaljujući Minskim sporazumima“, rekao je on.

Oland je istakao da geopolitička situacija nakon 2014. godine nije bila pogodna za Ukrajinu, a Zapadu je bio potreban predah.
Bivši francuski predsednik Oland je, pored nekadašnje nemačke kancelarke Merkel, tadašnjeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, kao i aktuelnog ruskog lidera Vladimira Putina, jedan od potpisnika Minskih sporazuma.
Početkom decembra, nekadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel je u intervjuu izdanju „Cajt“ otkrila koji je bio cilj Minskih sporazuma. Prema njenim rečima, Minski sporazumi iz 2014. godine bili su pokušaj da Ukrajina dobije na vremenu.
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je izjava Merkelove za njega bila neočekivana. Ruski lider je naglasio da je uvek polazio od toga da su nemačke vlasti iskrene u odnosu prema Rusiji.
Ukrajinski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2022
RUSIJA
Sve o Minskim sporazumima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala