- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bivši bugarski ministar: Parlament uzima reaktore za nuklearku koje je Amerika odbacila

CC BY-SA 4.0 / Vikipedija / Nuklearna elektrana "Kozloduj"
Nuklearna elektrana Kozloduj - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
Pratite nas
Bugarska socijalistička partija „Preporod“ se obratila Ustavnom sudu zbog odluke parlamenta da izgradi nuklearnu elektranu „Kozloduj“ čiji su nuklearni kapaciteti rađeni po tehnologiji američkog reaktora AR1000 kompanije „Vestinghaus elektrik“.
Prema odluci Narodne skupštine vlada će početi pregovore sa SAD na temu implementacije američke tehnologije.
Bivši ministar ekonomije, poslanik socijalističke partije Bugarske Rumen Gečev se ne slaže sa odlukom parlamenta. Istakao je da kompanija „Vestinghaus elektrik“ nije američka, jer su u oktobru 2022. godine kompaniju otkupile dve kanadske kompanije „Kameko korp“ i „Brukfild rinjuvabel partners“. „Vestinghaus elektrik“ je 2017. godine bankrotirao, a tada je bio u vlasništvu japanske kompanije „Tošiba korp“.

„Vi mislite da bi Amerikanci prodali profitabilnu i prosperitetnu kompaniju da je ona donosila dobit? Tim pre što je reč o nuklearnoj energetici“, izjavio je Gečev.

Ranije je bivši ministar negodovao zbog odluke Bugarske da zameni gorivo „Rosatoma“ za nuklearnu elektranu za gorivo od „Vestinghausa“. Prema njegovim rečima, ovo se gorivo u prošlosti pokazalo kao loše. Češka se početkom 2000-ih godina u nuklearnoj elektrani „Temelin“ suočila sa tim da gorivo nije odgovaralo uslovima rada nuklearne elektrane.
Zastava Bugarske  - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
REGION
Bivši bugarski političar: Ne možemo biti članica EU i da istovremeno gradimo rusku nuklearku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala