- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bivši bugarski političar: Ne možemo biti članica EU i da istovremeno gradimo rusku nuklearku

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastava Bugarske
Zastava Bugarske  - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
Pratite nas
Odustajanje Bugarske od izgradnje nuklearne elektrane „Belene“ je diktirano spoljnopolitičkim pritiskom, izjavio je bivši bugarski političar Javor Kujumdžijev televiziji „Eurokom“.

„Ne možemo biti članica NATO-a i Evropske unije i da gradimo nuklearku sa ruskom tehnologijom. Međutim, Mađari mogu, a mi ne“, rekao je on.

Kompaniji „Rosatom“ je u avgustu odobreno da gradi nuklearnu elektranu „Pakš 2“ u Mađarskoj.
Izgradnja nuklearne elektrane „Belene“ u Bugarskoj je još početkom osamdesetih godina prošlog veka utvrđena, ali od tada je Sofija mnogo puta zamrzavala realizaciju projekta. Tokom 2012. godine, po mišljenju nekih eksperata, je zamrznut nakon posete američkog državnog sekretara Hilari Klinton.
Podsetimo, u januaru prošle godine saopšteno je da bi Bugarska mogla da prekine izgradnju nuklearne elektrane „Belene“ u korist druge nuklearne elektrane „Kozloduj“. Početkom te godine je bivši premijer Bojko Borisov prvi put govorio o takvoj mogućnosti upravo nakon saveta Amerike. Za „Belene“ su već bila sagrađena dva reaktora koje je Rusija izgradila 2017. godine.
Izgradnja nuklearke „Belene“ započeta je osamdesetih godina prošlog veka, a projekat je zamrznut 1990. godine. Ruska kompanija „Atomstrojeksport“ dobila je tender za nastavak izgrade nuklearke 2005. godine. ali je 2012. projekat ponovo obustavljen zbog pritiska SAD. Bugarska je isplatila Rusiji oko 1,3 milijarde evra za nerealizovani projekat i 2017. godine je dobila reaktore koji su od tad skladišteni na teritoriji „Belene“. Sofija je 2018. godine najavila povratak projektu.
Danas se ponovo govorilo o nuklearki „Belene“ na prezentaciji energetske strategije tehničke vlade „Bugarska energija – strategija 2023-2053“. Prema dokumentu, vlada planira da izgradi još četiri bloka - dva na u Belenu i dva u Kozloduju.
Bugarska nuklearna elektrana Belene - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
REGION
Bugarski političar: Ruski reaktori leže u blatu, a mogli bi da donesu ogroman profit
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala