- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Otkrivene prve „ruske“ egzoplanete

CC0 / Pixabay / Egzoplaneta — ilustracija
Egzoplaneta — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
Pratite nas
Teleskop najveće ruske Specijalne astrofizičke opservatorije (SAO) Ruske akademije nauka, koja se nalazi u Karačaj-Čerkeziji, otkrio je osam kandidata za egzoplanete, saopštio je naučni direktor Instituta za svemirska istraživanja (IKI) Ruske akademije nauka Lev Zeleni.

„Ruski naučnici su pomoću specijalnog robotskog teleskopa otkrili prve ‘ruske“ egzoplanete“, rekao je Zeleni na plenarnoj sednici 47. akademskih predavanja o kosmonautici u znak sećanja na S. P. Koroljova.

Na osnovu prezentacije prikazane tokom govora naučnog direktora IKI RAN, otkriveno je ukupno osam predmeta.
Prema Zelenom, teleskop upoređuje sjaj pojedinih zvezda u različitim vremenskim intervalima i tako zaključuje da se u njihovoj orbiti nalaze planete.
Ruski naučnici dugo nisu učestvovali u potrazi za egzoplanetama. Tek od 2020. godine Specijalna astrofizička opservatorija Ruske akademije nauka počela je posmatranja pomoću robotskog teleskopa od 50 centimetara za otkrivanje egzoplaneta tranzitnom fotometrijom, odnosno otkrivanjem trenutaka kada planeta „troši“ deo sjaja zvezde.
Egzoplanete su sve planete van Sunčevog sistema sa potencijalno naseljivim uslovima. Teškoća u njihovom otkrivanju je u tome što zvezde oko kojih kruže egzoplanete sijaju mnogo jače i pomračuju ih.
Prva egzoplaneta otkrivena je 1992. Sada postoji preko pet hiljada poznatih planeta, a naučnici veruju da bi samo u našoj galaksiji moglo postojati stotine milijardi ovih planeta.
Zvezdani sistem Proksima Kentauri - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkrivena nova egzoplaneta koja kruži oko zvezde najbliže Sunčevom sistemu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala