- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkrivena nova egzoplaneta koja kruži oko zvezde najbliže Sunčevom sistemu

CC BY 4.0 / Wikipedia/ESO/M. Kornmesser/Cropped photo / Zvezdani sistem Proksima Kentauri
Zvezdani sistem Proksima Kentauri - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
Pratite nas
Grupa naučnika pronašla je dokaze o novoj planeti koja kruži oko zvezde Proksime kentauri, koja se nalazi na samo četiri svetlosne godine od Zemlje. To je treća zvezda otkrivena u sistemu i najlakša otkrivena do sada, a kruži oko svoje zvezde. Nova tehnika detekcije primenjena ovde pomoći će da se otkriju nove svetle planete poput Zemlje.
Egzoplaneta ima samo četvrtinu mase Zemlje. Udaljenost njene orbite od zvezde oko koje kruži je izuzetno kratka, oko četiri miliona kilometara.
Nazvana Proksima D, ova zvezda za samo pet dana završi jedan krug. Orbitira između zvezde i tzv. naseljive zone, oblasti oko zvezde u kojoj može postojati tečna voda.
Ovo otkriće omogućio je visokoprecizni spektrograf ESPRESSO, instrument posvećen potrazi za egzoplanetama instaliran na teleskopu Evropske južne opservatorije (ESO) u Čileu, prenosi Sputnjik mundo.
Tehnologija radijalne brzine koju obezbeđuje ESPRESSO detektuje mala kolebanja u kretanju zvezde izazvana gravitacionim privlačenjem planete u orbiti. Uspeo je da otkrije Proksimu, koja u svojoj zvezdi izaziva samo blago kretanje napred i nazad od samo 40 cm/s (1,44 km/č).

„Ovo dostignuće je izuzetno važno. Ono pokazuje da tehnika radijalne brzine ima potencijal da otkrije prisustvo populacije svetlih planeta, poput naše, za koje se očekuje da će biti najzastupljenije u našoj galaksiji i potencijalno utočište života kakvog poznajemo“, kaže naučnik koji radi na spektrografu ESPRESSO Pedro Figeira.

Proksima D je treća planeta oko Proksime kentauri koja se posmatra. Prati je Proksima B, planeta čija je masa uporediva sa Zemljinom, kojoj je potrebno 11 dana da završi svoju orbitu. I Proksima C, za koju se smatra da je potrebno oko pet godina da obiđe zvezdu.
„Otkriće ukazuje da se čini da je naš najbliži zvezdani sused okružen novim zanimljivim svetovima koji su nam nadohvat ruke sa kojima možemo da sprovedemo dalja proučavanja i istraživanja u budućnosti“, objašnjava glavni autor studije Žoao Farija.
Space  exploration - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Algoritam pronašao 60 potencijalno nastanjivih planeta
Eksplozija zvezde – neutronska zvezda u centru, koja je ostala iza eksplozije usled smrti prvobitne zvezde u sazvežđu Bika - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Naučnici otkrili mini-Neptune koji se pretvaraju u super-Zemlje
Mlečni put - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
„Složeno srce Mlečnog puta“: Astronomi uspeli da snime centar naše galaksije /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala