- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Slavko Štimac: Kada bi umetnost bila na prvom mestu ne bi nam drugi zagorčavali život /video, foto/

© Sputnik / Dejan SimićSlavko Štimac
Slavko Štimac - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
Pratite nas
Kada bi umetnost bila na prvom mestu, ne bi bilo mnogo drugih stvari koje nam zagorčavaju život. Umetnost je jako važna, izjavio je glumac Slako Štimac, po dolasku u Drvengrad gde večeras počinje 16. Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“.
Štimac je 2019. godine na „Kustendorfu“ dobio priznanje „Drvo života“ – nagradu za buduće filmove, nakon čega je ostvario zapažene uloge u filmu „Mrak“ i televizijskim serijama „Ubice mog oca“, „Crna svadba“ i „Područje bez signala“. Prošle godine primio je nagradu za životno delo „Pavle Vuisić“ na Filmskim susretima u Nišu 2022. godine.

Sada sam „iza kamere“

Na ovogodišnjem „Kustendorfu“ biće u žiriju koji će između 14 filmova studenata i mladih autora odabrati najbolje i dodeliti nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje.
„Verovatno sam bio uzbuđeniji kada sam primao nagradu 'Drvo života'. Sada sam malo iza kamere. Tada sam bio više eksponiran. Šalim se. Ovo je kraj koji ja dobro znam, ovde smo dugo radili film 'Život je čudo'. Znam kada je počet ovaj objekat, kada je Emir (Kusturica) kupio zemljište i kada je počeo da gradi Drvengrad, što bi se reklo, od prve kuće. Tada mu nije bio ovoliki plan, ali sve se razvijalo“, istakao je Štimac.
Voli, kaže, festivale poput „Kustendorfa“:
„Drago mi je da sam tu. Hvala, Emire, što si me pozvao“.

Kada bi umetnost bila na prvom mestu

Slogan 16. „Kustendorfa“ je „Umetnost iznad svega“, a Štimac ističe da bi bilo divno održati umetnost iznad svega:
„Kada bi ona bila na prvom mestu, ne bi bilo mnogo drugih stvari koje nam zagorčavaju život. Umetnost je jako važna“.
© Sputnik / Dejan SimićSlavko Štimac stigao u Drvengrad
Slavko Štimac stigao u Drvengrad  - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
Slavko Štimac stigao u Drvengrad
Slavko Štimac je sa dvanaest godina debitovao glavnom ulogom pastira Ranka u filmu „Vuk samotnjak“ (1972). Sa ulogama dečaka u filmovima „Sutjeska“ (1974), „Zimovanje u Jakobsfeldu“ (1975) i „Salaš u malom ritu“ (1976) postao je jugoslovenska filmska paradigma odrastanja u ratu.
Uloge adolescenata u narednom periodu bile su jednako ikonične. Sazrevanje u filmovima, kroz likove poput Pere Trte u „Specijalnom vaspitanju“ (1977), Mladoženje u „Ko to tamo peva“ (1980) i Petra u „Varljivom letu ‘68“ (1984), umetnički vrhunac dostiglo je ulogom Dina u filmu Emira Kusturice „Sjećaš li se Doli Bel“ (1981), sve do maturske ekskurzije u filmu „Braća po materi“ (1988).
Sa Kusturicom sarađivao i je na filmu „Podzemlje“ (1995).
Od malih nogu se bavi filmom, a sada će ocenjivati mlade kolege.
„Za sve mlade ljude isti je savet - učite kroz život, što više radite, to je najvažnije, i imajte prave autoritete ako se treba na nekog ugledati. Savetujem ih da budu autentični i originalni, to je najvažnija stvar u svakoj umetnosti. To je vrlo jednostavno, a vrlo komlikovano“, poručuje Slavko Štimac.
film Mrak - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2022
KULTURA
Filmski „Mrak“: Istinu o strašnoj tragediji na Kosovu bacili na marginu – sami sebi pucamo u nogu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala