- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Počinje „Kustendorf“: Umetnost iznad svega

© Sputnik / Dejan SimićPočinje 16. Kustendorf
Počinje 16. Kustendorf - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
Pratite nas
Pod sloganom „Umetnost iznad svega“ večeras u Drvengradu počinje 16. Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“.
Kao i prethodnih godina fokus će biti na razmeni iskustava i sticanju znanja u oblasti filma, a „Kustendorf“ je i jedinstven u svetu upravo po tome što omogućava neposredan kontakt između studenata i velikana svetskog filma.
Festival će otvoriti njegov osnivač, reditelj Emir Kusturica i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković.
Nakon svečane ceremonije biće prikazan film “Trougao tuge”, za koji je švedski reditelj Ruben Estlund dobio „Zlatnu palmu“ u Kanu.
Dvostruki laureat kanskog priznanja bio je gost „Kustendorfa“ 2018. godine, a ovoga puta je otkazao dolazak pošto je nedavno postao otac. Umesto toga poslao je video koji će biti prikazan na otvaranju.
Nagrada „Drvo života“ za buduće filmove ove godine je pripala dramskom piscu i reditelju, akademiku Dušanu Kovačeviću koji će je primiti na zatvaranju festivala.
U takmičarskom programu našlo se 14 filmova, a za nagradu Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se autori iz Mađarske, Srbije, Rusije, Uzbekistana, Izraela, Grčke, Češke, Irana, Slovačke, Mongolije i Švajcarske.
© Sputnik / Dejan SimićSve spremno za 16. Kustendorf
Sve spremno za 16. Kustendorf - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
Sve spremno za 16. Kustendorf
Najbolje će izabrati žiri koji čine: italijanska rediteljka Suzana Nikjareli, proslavljeni glumac Slavko Štimac i izraelski producent, reditelj i scenarista David Noj. O nagradi „Vilko Filač“ odlučiće direktor fotografije Vladan Radović i profesor kamere, stručnjak za vizuelne efekte i vizuelni umetnik Ivan Šijak.
U „Savremenim tendencijama“, pored „Trougla tuge“ biće prikazani filmovi „Kjara“ italijanske rediteljke Suzane Nikjareli, „Tinitus“, nagrađivanog brazilskog reditelja Gregorija Graciozija, dobitnik sedam svetskih priznanja, film „Plan 75“ japanske rediteljke Čije Hajakave i dobitnik priznanja na Venecijanskom filmskom festivalu, film “Suša” italijanskog reditelja Paola Vircija.
© Sputnik / Lola ĐorđevićKustendorf: Umetnost iznad svega
Plakat za 16. Kustendorf - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
Kustendorf: Umetnost iznad svega
Gosti „Kustendorfa“ biće reditelji filmova u programskoj celini „Savremene tendencije“ koji će nakon projekcija svojih filmova održati radionice za studente i mlade autore.
U okviru programske celine „Retrospektiva velikana“ biće prikazan film „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića i „Parižanka“ Čarlija Čaplina koja ove godine obeležava 100 godina od premijere.
Program „Novi autori“ obuhvatiće debitantske dugometražne filmove reditelja Siniše Cvetića („Usekovanje“) iz Srbije, Munije Akl („Kosta Brava, Liban“) iz Libana i Karla Franciska Manatada („Svejedno da li je vreme lepo“) sa Filipina.
U okviru „Kustendorf predtsvlja“ celine biće prikazan „Poziv od Boga“, posthumni film proslavljenog reditelja Kima Ki Duka i dokumentarni film „Pazolini – Hronologija političkog zločina“ autora Paola Fjorea Anđelinija.
Emir Kusturica - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
KULTURA
Od mrvica pravimo spoj Istoka i Zapada: Kusturica objasnio suštinu Kustendorfa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala