- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva o plovidbi u Finskom zalivu: Nadamo se da će Talin poštovati Konvenciju UN

© Sputnik / Maksim BlinovZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
Pratite nas
Rusija očekuje da će Estonija, uprkos planovima da ograniči plovidbu ruskih brodova u Finskom zalivu, strogo poštovati odredbe Konvencije UN o pomorskom pravu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova povodom pretnji iz Estonije po ovom pitanju.
Portparolka je objasnila da je uspostavljanje susedne zone uobičajena praksa primorskih država, ali u skladu sa Konvencijom UN o pomorskom pravu iz 1982. godine, ne daje mogućnost da se kontroliše, a tim pre sprečava plovidba.
„Naravno, ako estonska strana bude delovala u zakonskim okvirima. S obzirom na navedeno, polazimo od činjenice da će Estonija, bez obzira na svoje planove za susednu zonu u Finskom zalivu, strogo poštovati odredbe navedene konvencije“, zaključila je Zaharova.
Ranije je saopšteno da estonske vlasti razmatraju pitanje uvođenja susedne zone u Finskom zalivu u krugu od 24 nautičke milje od osnovne linije teritorijalnog mora zemlje. Prema rečima estonskog ministra spoljnih poslova Urmasa Reinsalua, to će omogućiti praćenje poštovanja zakonodavstva zemlje i pozitivno uticati na bezbednost, zaštitu životne sredine i zaštitu objekata od arheološke i istorijske vrednosti pronađenih u moru.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ruska strana očekuje da će pomorska plovidba u Finskom zalivu biti obezbeđena međunarodnim pomorskim pravom, čak i uprkos planovima Estonije da uvede susednu zonu.
Finski zaliv - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
RUSIJA
Mediji: Estonska vlada želi da ograniči plovidbu ruskih brodova u Finskom zalivu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala