- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Estonska vlada želi da ograniči plovidbu ruskih brodova u Finskom zalivu

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaFinski zaliv
Finski zaliv - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
Pratite nas
Estonska vlada razrađuje pravni stav o dodatnoj priobalnoj zoni u Finskom zalivu, izjavio je ministar inostranih poslova te zemlje Urmas Rejnsalu, a prenela estonska nacionalna radio televizija ERR.
Prema rečima šefa estonske diplomatije, planirano je da se priobalna zona u Finskom zalivu uspostavi u granicama od 24 morske milje, odnosno 44,4 kilometra od polazne linije teritorijalnog mora te zemlje (12 milja).
Šefica Biroa za međunarodno pravo Ministarstva inostranih poslova Kristi Land navela je da bi uvođenje dodatne priobalne zone omogućilo Estoniji da „kontroliše poštovanje svojih pravnih normi koje se tiču carinskih i poreskih pitanja, imigracionih pitanja, sanitarne sfere, kao i zaštite arheoloških artefakata“.
Estonske i finske morske granice su utvrđene tako da u nekoliko rejona između njih ostaje koridor međunarodnih voda širok svega tri milje.
Partner advokatske kancelarije NSP i ekspert za međunarodno pravo Sergej Glandin naveo je da teškoće u vezi s plovidbom u Finskom zalivu za Rusiju zavise od stava Finske. On je podsetio da Finska, za razliku od drugih zemalja Baltika, nije iskazala želju za uvođenjem priobalne zone.
Prostor izvan granica zone teritorijalnog mora koja se proteže na 12 milja nije akvatorija države, nego prostor pod njenom jurisdikcijom, na kojem mogu da krstare brodovi te zemlje, objasnio je Glandin.
Prema njegovim rečima, Estonija može svojim unutrašnjim državnim aktom da taj pojas između nje i Finske proglasi svojom priobalnom zonom i da tamo smesti svoje brodove. Ipak, Talin neće uspeti na taj način potpuno da ograniči plovidbu za Rusiju, ukoliko se Finska bude protivila tome.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala