Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Isti uslovi za Sputnjik i zapadne medije: Srpski novinari protiv cenzure

© Sputnik / Alexandr KryazhevSputnjik redakcija
Sputnjik redakcija - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
Pratite nas
Predsednici dva novinarska udruženja u Srbiji kategorički su protiv zabrane emitovanja Sputnjika i RT po nalogu Bilčikovog izveštaja.
U nacrtu godišnjeg izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji kog je pripremio izvestilac Vladimir Bilčik osuđuje se otvaranje ruskog informativnog servisa RT na srpskom u Beogradu i pozivaju se srpske vlasti da se usklade sa odlukom EU o suspendovanju emitovanja servisa RT i agencije Sputnjik, kao i da se suprotstave dezinformacijama i „manipulativnim anti-EU narativima“.
U izveštaju se izražava zabrinutost zbog kašnjenja u primeni medijske strategije, kao i žaljenje zbog odluke REM da četiri nacionalne frekvencije dodeli kanalima sa „istorijom kršenja novinarskih standarda“.

UNS: Isti uslovi za Sputnjik i „Slobodnu Evropu“

Svi medijski servisi stranih vlada trebalo bi da u Srbiji rade pod istim uslovima, kako RT i Sputnjik, tako i „Glas Amerike“ i „Slobodna Evropa“ (mediji pod kontrolom vlade SAD) ukoliko poštuju srpske zakone, kaže za Sputnjik predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević.
A to znači da ne smeju da šire govor mržnje, podstiču šovinizam ili terorizam što bi bili osnovani razlozi za njihovu zabranu, dodaje Rakočević.
„Jasno je da ako se poštuju ovi okviri, sačuvaćemo makar minimum fatalno narušene ravnoteže i početi da se krećemo prema normalnim rešenjima, pluralizmu i prihvatanju drugog i drugačijeg. Početak propasti je nerazumevanje drugog čak i onda kad ga doživljavamo kao neprijatelja, ili nam je on sam neprijatelj“.

NUNS protiv ali može da nađe razlog za zabranu

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić zalaže se za „slobodu u najširem smislu“, ali je, kako kaže, protiv ratne propagande.
Predsednik NUNS-a dodaje da ne bi nikad nikog zabranjivao u Srbiji, ali smatra bi morale da se regulišu stvari na medijskoj sceni. On nema lepe reči za Sputnjik i čak tvrdi da naš medij prateći političku scenu u Srbiji „širi propagandu najcrnjih desničara“.
„To meni smeta. A da zabranjujem neću, jer valjda postoje neki drugi mehanizmi kako se mediji dovode, ne u red, već ka poznaniju kodeksa i interesa javnosti. Mislim da ne radite u interesu javnosti, ali zbog toga nikoga ne treba zabraniti“.

„Veće zlo“: Zapadni kontradikrorni uputi

S druge strane Bodrožić je, kako kaže, začuđen zahtevima Evropske unije za ukidanjem ruskih medija u Srbiji.
„Sa Zapada dolaze nam ti kontradiktorni uputi, malo nas puštaju pa može sve i svašta, naročito na unutrašnjem planu. Kad su tako osetljivi, mi ovde imamo medije koji su u toj propagandi i gori od Putinovih medija, tako da me čudi kad zahtevaju da se neke stvari pošto-poto skinu, a da istovremeno čak i ti evropski predstavnici gostuju i daju izjave za nešto najgore što se može zamisliti od tzv. novinarstva kod nas a to su ti tabloidi. To je meni još veće zlo“, zaključio je Bodrožić.
 Poslanici EP Vladimir Bilčik i Matjaž Nemec nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
SRBIJA
Zatvorite Sputnjik! Šta piše u novom izveštaju Evropskog parlamenta o Srbiji
Glavna urednica agencije „Rusija sevodnja“ i televizije RT Margarita Simonjan - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
RUSIJA
Simonjan: Evropska unija ucenjuje Srbiju zahtevom za zatvaranje Sputnjika i RT
Ljubinki Milinčić uručena nagrada Udruženja novinara Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
DRUŠTVO
Sputnjiku Srbija uručena nagrada za najbolji portal /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala