- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Emir Kusturica: Leopard tenkovi na istočnom frontu, umetnost u Drvengradu /video/

© Sputnik / Dejan SimićEmir Kusturica
Emir Kusturica - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
Pratite nas
Danas kada počinje „Kustendorf“ upravo su leopard tenkovi ponovo na istočnom frontu. Istorija se vrti u krug. Ništa ne učimo od nje i ništa nam ne pomaže da budemo bolji i ispravniji ali zbog toga je umetnost poslednja nada i utočište, kaže za Sputnjik reditelj Emir Kusturica.
Šesnaesti međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“ biće svečano otvoren večeras pod sloganom „Umetnost iznad svega“, a njegov osnivač Emir Kusturica ističe snagu umetnosti da utiče na čoveka.

„Umetnost je utočište nade da je čovek biće koje može da se koriguje i koje neće na kraju pristati na Klausa Švaba i ideje Svetskog trgovinskog foruma koji hoće da učine sve kako ne bismo imali ništa, a opet bili srećni“, smatra Kusturica.

Umetnost potisnuta na marginu

Priznati reditelj i pisac skreće pažnju na spektakl koji danas zauzima centralno mesto umesto umetnosti:
„Svedoci smo umnožavanja svih delovanja kojih se tiču medija, jer mi danas govorimo o medijima, a ne o umetnosti, odnosno o spektaklu kao centralnom mestu ili koleseumu. Umetnost nije više centralna tačka društvene refleksije nego potisnuta na marginu i od centrifugalne pretvorila se u centripetalnu silu“.
Naglašava pak da vera u postojanje umetnosti nije beznadežna:
„To je kao u prethrišćansko vreme kada se hrišćanstvo sa drugim religijama borilo da izađe u prvi plan pa je bilo ugroženo boginjom Mitrom i mnogim drugim, ali je zbog svoje osnovne karakteristike – milosrđa i ideje o samilosti - pobedilo. Tako će čini mi se i umetnost, koja u književnosti nije utihnula. Postoje veliki pisci. U filmu je toga sve manje, jer je film pritisnut idejom projekata, a ne idejom autora. Međutim još uvek postoje autori koji veruju u film, samo to što oni rade nije na centralnoj liniji nego je upravo gurnuto u kraj“.

Današnji svet liči na rimski period

Nove tehnologije, prema njegovom mišljenju, imaju dobre, ali i loše strane.
„Dobro kod nove tehnologije je mogućnost da se bilo koji film daunlouduje i pogleda na Jutjubu. Problem je što se njegova celovitost narušava idejom da gledalac može da gleda film i zaustavlja ga i da on diktira to vreme, a ne autor. Svet umnogostručenja, novih kopija i mnoštva događaja, koji se odvijaju pred našim očima, mnogo liči na rimski period kada su koloseumi bili mesta koja menjaju poeziju, umetnost i sve drugo“, zaključuje Emir Kusturica koji će večeras zajedno sa ministarkom kulture Majom Gojković otvoriti šesnaesto izdanje „Kustendorfa“.
„Kustendorf“ ponovo staje u odbranu prave umetnosti, autorskog izraza i pruža priliku mladim autorima da se susretnu i uče od svojih afirmisanih i nagrađivanih kolega.
Počinje 16. Kustendorf - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
KULTURA
Počinje „Kustendorf“: Umetnost iznad svega
Emir Kusturica i Maja Gojković uoči otvaranja 16. Kustendorfa - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
KULTURA
Ministarka kulture: Svetu je potrebna originalnost i autorstvo „Kustendorfa“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala