- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Admiral Gorškov“ isprobao „cirkone“ u Atlantiku: Cilj bio udaljen 900 kilometara

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaFregata „Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov“
Fregata „Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov“  - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
Pratite nas
Ruska fregata „Admiral Gorškov“ izvela je u Atlantiku vojnu vežbu organizacije napada hipersoničnom raketom „cirkon“ na morski cilj koji je udaljen više od 900 kilometara, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

„Posada fregate 'Admiral Sovjetskog Saveza Gorškov', koji deluje u zapadnom području Atlantskog okeana, izvela je vojnu vežbu koja je podrazumevala primenu hipersoničnog raketnog oružja računarskom simulacijom“, navodi se u saopštenju.

U skladu sa postavljenim zadatkom, „Admiral Gorškov“ je uvežbavao organizaciju izvođenja raketnog napada na morsku metu koja je imitirala brod uslovnog protivnika.
Kako je saopšteno iz ruskog vojnog resora, prilikom izvođenja elektronskog lansiranja posada je pokazala visoku koordinaciju dejstava.
Fregata se uputila na daleku plovidbu pod rukovodstvom komandanta divizije raketnih brodova Severne flote, kapetana prvog ranga Olega Gladkog. Osnovni zadatak je osiguravanje ruskog vojno-pomorskog prisustva u strateški važnim tačkama Svetskog okeana.
Fregata „Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov“ je savremeni višenamenski brod sa vođenim raketnim naoružanjem. Predviđen je za rešavanje zadataka u udaljenim morskim i okeanskim zonama. Primljen je u sastav ruske Ratne mornarice 2018. godine, a 2021. godine je dorađen za upotrebu hipersoničnih raketa „cirkon“.
Brod naoružan „cirkonima“ sposoban je da nanese precizne i snažne udare bilo kojim protivničkim objektima na moru i na kopnu. Karakteristika hipersoničnih raketa „cirkon“ je sposobnost da garantovano odolevaju svim modernim i naprednim sistemima protivvazdušne i protivraketne odbrane.
Fregata Admiral Gorškov - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2023
RUSIJA
„Glavni novogodišnji poklon“: Medvedev o slanju fregate „Admiral Gorškov“ ka obalama NATO zemalja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala