- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Glavni novogodišnji poklon“: Medvedev o slanju fregate „Admiral Gorškov“ ka obalama NATO zemalja

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaFregata Admiral Gorškov
Fregata Admiral Gorškov - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2023
Pratite nas
Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev nazvao je slanje fregate „Admiral Gorškov“, opremljene hipersoničnim „cirkonima“ prema obalama NATO-a glavnim novogodišnjim poklonom i istakao da će Rusija sa svojim neprijateljima razgovarati jezikom sile.

„Glavni poklon za Novu godinu sa raketama 'cirkon' krenuo je juče prema obalama zemalja NATO-a. Domet raketa je 1.000 kilometara pri hipersoničnoj brzini od 9 maha i imaju mogućnost korišćenja bilo kog punjenja, pri čemu su garantovano nadmoćnije od bilo kog protivraketnog odbrambenog sistema. Neka stoji negde 100 milja od obale, bliže reci Potomak. Pa, radujte se!“, napisao je on na Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, ovako opremljena fregata delovaće osvešćujuće na sve koji budu predstavljali direktnu pretnju Rusiji i njenim saveznicima.
„Vama i vašim poslušnicima koji ubijate naš narod nikada neće biti oprošteno. Komuniciraćemo sa vama na jeziku sile, jer drugi ne razumete. I uvodićemo još naprednije oružje da njime uništimo nacističke strvine koju ste stvorili u XXI veku. Svim zločincima ćemo se osvetiti za svakog ubijenog građanina naše zemlje“, poručio je Medvedev.
Predsednik Rusije Vladimir Putin u sredu je putem video-linka naredio da se fregata „Admiral Gorškov“, opremljena raketnim sistemima „cirkon“, pošalje u vojnu službu. Tom prilikom je istakao da ovo oružje nema analoga ni u jednoj zemlji na svetu i da je uveren da će tako moćno oružje pouzdano štititi zemlju od potencijalnih spoljnih pretnji i pomoći u obezbeđivanju nacionalnih interesa Rusije.
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu najavio je da će fregata „Admiral Gorškov“ krenuti na dug pohod po Atlantiku, Indijskom okeanu i Sredozemnom moru, a tom prilikom će biti uvežbana primena hipersoničnih raketa „cirkon“.
„Cirkon“ je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuirani aerodinamični let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere uz pomoć sopstvenog potiska motora tokom čitave rute. Ona može podjednako efikasno da pogađa ciljeve na kopnu i na vodi. Rakete „cirkon“ mogu da dostignu brzinu do devet maha (preko 10.000 kilometara na sat), a njihov domet je preko 1.000 kilometara. Planirano je da ovim raketama budu naoružane podmornice i brodovi.
Lansiranje hipersonične rakete Cirkon sa fregate Admiral Gorškov u Belom moru - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
RUSIJA
„Osnova borbene moći Rusije“: Fregata „Admiral Gorškov” sa „cirkonima” promenila odnos snaga na moru
Bonus video:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala