- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Osnova borbene moći Rusije“: Fregata „Admiral Gorškov” sa „cirkonima” promenila odnos snaga na moru

© Foto : Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje hipersonične rakete "Cirkon" sa fregate "Admiral Gorškov" u Belom moru
Lansiranje hipersonične rakete Cirkon sa fregate Admiral Gorškov u Belom moru - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Pratite nas
Fregata projekta 22350 „Admiral Gorškov“, naoružana hipersoničnim raketama „cirkon“, značajno menja odnos snaga između ruske i zapadnih flota, rekao je za Sputnjik doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov.
„Glavni događaj je to što je pojavom samo jednog ovakvog broda već došlo do prilično značajne promene u odnosu snaga na moru, u Severnoj floti, u korist naše Ratne mornarice“, rekao je Sivkov.
Kako je pojasnio, fregata „Admiral Gorškov“ poseduje oružje koje je u stanju da samostalno onesposobi američki nosač aviona ili nekoliko brodova iz udarne grupe nosača aviona.
„SAD i druge zemlje sveta odlično znaju da su sa tog broda već više puta korišćene rakete 'cirkon' tokom procesa testiranja. Svima je sve jasno“, ocenio je Sivkov.

Osnova borbene moći Rusije

Fregata „Admiral Gorškov“, naoružana hipersoničnim raketama „cirkon“, i brodovi sa sličnim raketama koji će kasnije ući u sastav flote postaće osnova borbene moći Rusije, rekao je za Sputnjik admiral Vladimir Valujev koji je bio komandant Baltičke flote od 2001. do 2006. godine.
„Ne samo admiral Gorškov, nego i ostali brodovi, naoružanje podmornica, biće garancija borbene moći ruske flote i same Rusije“, ocenio je Valujev.
Takođe je istakao da je „cirkon“ – izvrsno oružje sa kojim je brod spreman da izvrši bilo koji zadatak.
„Raketno oružje je predviđeno za upotrebu na velikim dometima. Ono ima ogromnu brzinu i sredstva PVO ne mogu da ga obore“, dodao je admiral.
Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je putem video-linka naredio da se fregata „Admiral Gorškov“, opremljena raketnim sistemima „cirkon“, pošalje u vojnu službu. Putin je na ceremoniji izjavio da će Rusija nastaviti da razvija borbeni potencijal vojske.
„Cirkon“ je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuirani aerodinamični let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere uz pomoć sopstvenog potiska motora tokom čitave rute. Ona može podjednako efikasno da pogađa ciljeve na kopnu i na vodi. Rakete „Cirkon“ mogu da dostignu brzinu do devet maha (preko 10.000 kilometara na sat), a njihov domet je preko 1.000 kilometara. Planirano je da ovim raketama budu naoružane podmornice i brodovi.
Lansiranje hipersonične rakete Cirkon sa fregate Admiral Gorškov u Belom moru - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
RUSIJA
Putin: „Cirkon“ može pouzdano da osigurava bezbednost zemlje
Bonus video:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala