- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Otkrivene tajne „zlatnog deteta“ sa 50 amajlija /foto, video/

© Foto : screenshot/History Three ThousandMumija „zlatnog dečajka“ stara 2300 godina
Mumija „zlatnog dečajka“ stara 2300 godina - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
Pratite nas
Egiptolozi su otkrili da je netaknuta mumija dečaka stara 2.300 godina sadržavala pedesetak dragog kamenja, koji su korišćeni kao zaštitni amajlije za pokojnike na njihovom putu u zagrobni život.
Naučnici su uradili CT skeniranje kako bi proučili ostatke „zlatnog dečaka“ – staroegipatskog tinejdžera uzrasta od 14 do 15 godina visokog socioekonomskog statusa, koji je živeo tokom Ptolemejskog kraljevstva.
Rezultati su objavljeni u časopisu „Frontijers in medisin“. Ispostavilo se da je mumificiran sa 49 amajlija 21 vrste, za koje se verovalo da doprinose njegovom telesnom vaskrsenju u zagrobnom životu, a telo mu je ukrašeno vencem od paprati, što je takođe imalo veliki ritualni značaj.
Pokojnik je imao zdrave zube i kosti, bez znakova neuhranjenosti ili bolesti. Među amajlijama su pronađeni Horusovo oko, skarabej, amajlija koja simbolizuje horizont, placente, Izidin čvor i mnogi drugi. U usta mu je stavljena amajlija sa zlatnim jezikom kako bi pokojnik mogao da govori u zagrobnom životu. Mnogi su bili napravljeni od metala, možda zlata, a neki od poludragog kamenja, pečene gline i zemljanog posuđa.
„Zlatno dete“ je pronađeno 1916. godine na groblju koje je korišćeno između 332. i 30. pre nove ere. u Nag el Hasaiju u južnom Egiptu. Pre ove studije, mumija je bila pohranjena neistražena u podrumu Egipatskog muzeja u Kairu.
Mumija je bila smeštena u dva kovčega: spoljni kovčeg, ukrašen grčkim tekstom, i unutrašnji drveni sarkofag. Na glavu mu je stavljena zlatna maska, na grudi postavljena ploča koja je prekrivala prednji deo trupa, a na nogama su mu bile pogrebne sandale. Pored srca, koje je ostalo u grudnom košu, kroz rez je uklonjena sva iznutrica, dok je mozak izvađen kroz nos i zamenjen smolom.
 - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2023
ŽIVOT
U Egiptu pronađen drevni svitak kakav nije viđen vekovima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala