- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

U Egiptu pronađen drevni svitak kakav nije viđen vekovima

© Foto
 - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2023
Pratite nas
U Egiptu su arheolozi pronašli 16 metara dugačak papirus sa rečima iz Knjige mrtvih, čija se starost procenjuje na preko dve hiljade godina. Ovo je prvi ceo papirus koji je pronađen u poslednjih nekoliko vekova.
Sakara je ogromna nekropola drevne egipatske prestonice Memfisa, koja je na Uneskovoj listi svetske baštine, gde se nalazi više desetina piramida, grobnica životinja i drevnih koptskih hrišćanskih manastira.
Nalaz, koji je prvi te vrste poslednjih vekova nazvan je „Vaziri papirus“ u čast Mostafe Vazirija, generalnog sekretara Vrhovnog saveta za antikvitete Ministarstva kulture Egipta, piše portal Arkeonjuz.
Vaziri je naveo da je svitak preveden i da sadrži tekstove iz faraonske Knjige mrtvih. Dodao je da se papirus, koji će biti predstavljen na otvaranju Velikog egipatskog muzeja, trenutno prevodi sa hijerarhijskog na hijeroglifski na arapski.
Knjiga mrtvih je pravljena u nameri da bude pomoć preminulom da zaobiđe prepreke u zagrobnom životu i sastojala se od himni, čini i instrukcija. Knjiga mrtvih najčešće je pisana na papirusu i stavljana je u sanduk ili grobnicu pokojnika i datira iz 50. godine pre nove ere. Takvi papirusi su stavljani u sarkofage prilikom pokopa.
Arheološki ostaci u Jerihonu – arhiva - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2023
ŽIVOT
U biblijskom gradu pronađeni mozaici iz vizantijskog perioda /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala