- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinska vojska trpi velike gubitke: Zašto Kijev predlaže Minsku pakt o nenapadanju

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaMinsk
Minsk - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
Pratite nas
Kijev predlaže Minsku pakt o nenapadanju jer, kako kažu ruski eksperti, ukrajinska vojska trpi velike gubitke u zimskoj kampanji ruske specijalne vojne operacije pa želi da eventualnim dogovorom s Belorusijom dobije određene bezbednosne garancije. Tada bi trupe s beloruske granice mogle da budu prebačene na pravac ka Donjecku.
Kako je izjavio beloruski lider Aleksandar Lukašenko, Ukrajinci s jedne strane mole da Minsk ni u kom slučaju ne uđe u sukob sa Ukrajinom i ne šalje svoju vojsku tamo, dok s druge strane priželjkuju haos u Belorusiji i naoružavaju beloruske militante.
„Predlažu da se sklopi pakt o nenapadanju. Ne znam šta će to Ukrajincima”, izjavio je on na sastanku posvećenom društveno-političkoj situaciji u zemlji.

Natovci psihološki pripremili Ukrajinu za napad Belorusije

Kako kaže za Sputnjik vodeći istraživač za bezbednosne studije Ruske akademije nauka i vojni ekspert Konstantin Blohin, Ukrajina iz straha predlaže Minsku da sklope pakt o nenapadanju.
„Natovci su psihološki pripremili Ukrajinu da će je napasti Belorusija. Kijev misli da se Minsk sprema da napadne ukrajinsku državu jer se ruske trupe nalaze na teritoriji ove zemlje. Međutim, glavni zadatak ruskih vojnika tamo je da zaštite Belorusiju od mogućeg napada, pre svega, zapadnih zemalja, NATO i Poljske”, objašnjava stručnjak.
S druge strane, prema mišljenju ruskog politikologa Jurija Podoljaka, ovim paktom, Kijev želi da dobije bezbednosnu garanciju isključivo zarad svoje koristi.
„Ukrajinske oružane snage trpe velike gubitke u zimskoj kampanji. Neprijatelj ima velike probleme u blizini Artjomovska, Soledara, na Zaparoškom pravcu, Ugljedaru…I sada je za Kijev pozadina izuzetno važna. Ovde se radi o beloruskoj granici koja se protežę stotinama kilometara. Prema beloruskim podacima, na njenoj granici se nalazi oko 17.000 ukrajinskih vojnika. I naravno, Kijev bi veoma voleo da ove trupe izvršavaju borbene zadatke na nekim drugim pravcima”, konstatuje sagovornik Sputnjika.
Sa ovom ocenom slaže se i šef katedre za političke nauke i socijologiju na Ruskom ekonomskom univerzitetu „Plehanov“ Andrej Koškin. Prema njegovim rečima, cilj Kijeva je da prebaci vojsku sa granice Belorusije.
„Oni planiraju da njihove trupe počnu da deluju u pravcu Donjecka. Zbog toga im je i potreban pakt o nenapadanju s Minskom“, naglašava sagovornik Sputnjika.

Pakt o nenapadanju prema uslovima Kijeva

Što se tiče pakta o nenapadanju, po oceni Koškina, ovaj dokument bi zastupao interese i uslove ukrajinske države.
„Oni ne samo da će zahtevati da Belorusija ni u kom slučaju ne napada Ukrajinu i ne prelazi granicu, nego će zahtevati i da se na teritoriji ove države ne nalaze ruske oružane snage“,objašnjava naš sagovornik.
Osim toga, prema rečima Podaljaka, Ukrajina ovaj pakt uopšte ne shvata ozbiljnim predlogom za mir.
„Ovo je pokušaj uticaja na belorusku javnost. Oni žele beloruskom stanovništvu da pokažu kako Ukrajina navodno želi mir, a Belorusija ne“, objašnjava naš sagovornik.
Na pitanje da li će Belorusija pristati da sklopi pakt o nenapadanju sa Ukrajinom, Koškin kaže da će se beloruski lider Aleksandar Lukašenko prvo posavetovati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.
„Belorusija je deo Savezne države. Zbog toga zajedno moramo da donosimo ovako važne odluke“, naglašava stručnjak.
Međutim, ruski politikolog Jurij Svetov smatra da beloruski lider neće pristati na sklapanje pakta sa Ukrajinom.
„Sumnjam da će Lukašenko potpisati ovaj dokument. Belorusija je u savezničkim odnosima sa Rusijom. I ove dve zemlje su sklopile mnogo sporazuma. Potpisivanjem pakta o nenapadanju sa Ukrajinom Minsk bi u suštini izdao svog saveznika“, objašnjava stručnjak.
Podsetimo, zbog zaoštravanja situacije na zapadnim granicama Savezne države, Minsk i Moskva su se dogovorili o raspoređivanju regionalne vojne grupe dve zemlje.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova istakla je da raspoređivanje zajedničke regionalne grupacije snaga Rusije i Belorusije predstavlja odgovor na jačanje snaga NATO-a u Poljskoj i baltičkim zemljama.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
RUSIJA
Lukašenko: Ukrajina nam predlaže pakt o nenapadanju
Rusko-beloruske vojne vežbe  - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2023
RUSIJA
Zapad gura Kijev da uvuče u rat Belorusiju, neophodni zajednički manevri sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala