- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Oluja“ najgledaniji film u bioskopima: 30.000 gledalaca za jedan vikend

© Tanjug / JADRANKA ILIĆPremijera filma "Oluja"
Premijera filma Oluja - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
Pratite nas
Jedan od najiščekivanijih filmova u modernoj srpskoj kinematografiji, „Oluja“, koji posle 28 godina otkriva istinu o Srbima prognanim iz Krajine, za samo par dana pogledalo je 30.000 gledalaca.

„Oluja“ gledanija od „Avatara“

Producenti su istakli da je gledanost „Oluje“ premašila njihova očekivanja i da je film u nekoliko gradova u Srbiji pogledalo skoro tri puta više gledalaca nego što u Srbiji trenutno ima najgledaniji film na svetu – „Avatar“.

„Samim tim, ako je kod nekoga i postojala sumnja da će zbog težine teme i tragičnih scena gledaoci u manjem broju biti u stanju da odgledaju ovaj film ne samo da se nije obistinila, nego je 'Oluja' u prvih nekoliko dana probila brojne rekorde“, kažu producenti „Oluje”.

Prve večeri prikazivanja debitanski dugometražni igrani film Miloša Radunovića bio je najgledaniji film u bioskopima, da bi se trend nastavio i narednog dana, tako da je za vikend ostvarena brojka od 30 hiljada gledalaca, dok je „Avatar“ istovremeno imao 11.000.
„Divan je osećaj da publika to prepoznaje i da možemo da stanemo rame uz rame sa takvim blokbasterom kakav je 'Avatar' i da budemo najgledaniji. Jasno je da ovde nije reč samo o izuzetno velikom filmu za srpsku istoriju, već i o bioskopskom hitu svetskog kalibra“, izjavio je Vladan Anđelković iz „Omega“ produkcije, po čijoj ideji je i nastao film.
© Foto : Sputnjiku ustupila produkcija filma "Oluja"Zlatan Vidović u filmu "Oluja"
Zlatan Vidović u filmu Oluja - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
Zlatan Vidović u filmu "Oluja"

Da se ne zaboravi tragedija

Uskoro će biti premijera i u Republici Srpskoj.
„Srećan sam zbog ovakvih brojki na samom startu prikazivanja u bioskopima. Nama jeste bio cilj da se ne zaboravi ova tragedija našeg naroda i ovo je dokaz da smo na dobrom putu da to i ostvarimo. Posebno sam srećan što mlađa populacija ima dobre reakcije na film 'Oluja' i što dolaze u tolikom broju da pogledaju našu priču“, naglašava Miloš Radunović, scenarista i reditelj filma.
„Oluja“ je priča o događajima koji su prethodili i tokom same agresije hrvatskih snaga na Republiku Srpsku Krajinu u avgustu 1995. godine.
Tada je sa područja Severne Dalmacije, Like, Korduna i Banije sa vekovnih ognjišta prognano najmanje 250 hiljada Srba.

Drama iz ugla običnog čoveka

Reč je o drami o ratu ispričanoj iz ugla običnog čoveka Ilije, čiji je jedini cilj da zaštiti i sačuva svoju porodicu, ognjište i selo u kome je odrastao sa drugovima koji su mu silom prilika postali saborci, a čije se životne priče prepliću.
U želji da spreči dalje napade na selo, gde je zamalo ostao bez sina Petra, Ilija formira diverzantsku jedinicu, sa ciljem da uništi neprijateljsko gnezdo odakle se napada selo.
U toj bici za opstanak, naši junaci vode i svoje lične bitke, a njihove porodice bivaju primorane da napuste svoje domove i potraže spas u nepreglednoj koloni koja kreće ka matici, ka Srbiji.
Film Usekovanje - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
KULTURA
Nagrađeni film „Usekovanje“ od 9. februara u bioskopima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala