- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Nagrađeni film „Usekovanje“ od 9. februara u bioskopima

© Foto : Sputnjiku ustupio Košutnjak filmFilm "Usekovanje"
Film Usekovanje - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Pratite nas
Debitantski dugometražni film Siniše Cvetića „Usekovanje“ od 9. februara biće na redovnom repertoaru bioskopa u zemlji i regionu.
„Usekovanje“ predstavlja portret jedne porodice i njene crne ovce i najmlađeg člana – Jovana. Sve članove porodice pratimo u jednom danu, u jednom stanu, za vreme slave Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, gde roditelji kriju od svog sina, ali i gostiju da se razvode i postepenim zahuktavanjem, kroz slavsku atmosferu i alkohol, kao i pojavu nenajavljenog gosta, dolazi do otkrivanja tih, ali i mnogih drugih porodičnih tajni.

Duhovito, ozbiljno i strašno

O tome koliko je bilo zahtevno snimiti film u jednom prostoru, Cvetić za Sputnjik kaže da je nebitno da li je radnja dešava u jednom ili u milion prostora:
„Ono što nam drži pažnju jesu precizno režirani i postavljeni likovi, sa jasnim odnosima koji su interesantni. Da li će ti likovi sedeti za nekim stolom, na nekoj slavi, ili će biti ispred kapija Mordora i boriti se protiv orkova i Saurona, nije bitno dokle god mi razumemo te likove, dokle god smo zainteresovani za njih. Možda je teže biti kreativan kada si ograničen na jednu prostoriju, ali mi nismo imali problem. Još dok smo razvijali scenario uvideli smo šta sve ovde može da se dešava“.
Izazov mu je, kaže, bio da učini priču, koja je u osnovi drama – zanimljivom, zabavnom, duhovitom:
„Bilo mi je interesantno da učinim da se smenjuju emocije, da sve vreme gledaoci ne osećaju jedno te isto. Nisam želeo da samo sede i da se ukopavaju recimo u neku depresiju i slično. Hteo sam da to bude jedno zabavno iskustvo koje je i duhovito, i ozbiljno, i strašno, pa je onda malo i triler…Zbog toga smo pokušali da izaberemo i kreiramo što neobičnije i bizarnije okolnosti u kojima se ova priča odvija. I to je svojevrsni kreativni izazov: ubediti publiku da je to što smo smislili, ta bizarna situacija koju smo postavili – uverljiva. Zato i imam utisak da smo napravili film koji te sve vreme drži na ivici sedišta i deluje kao da bilo šta od onoga što je filmu - može i stvarno da se desi“.

„Kustendorf“ pa u bioskopima

Film je na Filmskom festivalu u Sopotu u julu prošle godine dobio nagradu publike, troje glumaca nagrađeno je na Niškim filmskim susretima, a usledile su dve nagrade na 44. Filmskom festivalu u Moskvi: za najbolju režiju i nagrada publike za najbolji film.
„Moram priznati da nisam očekivao da ćemo tako dobro proći u Moskvi. Kad je film završen, iskreno, bio sam malo nesiguran u to koliko je dobar, valjda je to neka normalna rediteljska sumnja. A onda kad je krenulo, prvo u Sopotu, potom u Nišu, i sad u Moskvi, počeo sam da mislim da sam možda stvarno napravio dobar film“, izjavio je Cvetić za Sputnjik nakon ruskog festivala.
Film „Usekovanje“ biće prikazan u programu „Novi autori“ predstojećeg 16. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf“, zatim 7. februara u MTS dvorani u Beogradu i 8. februara u Novom Sadu.
© Foto : Košutnjak film, promoFilm "Usekovanje"
Film Usekovanje - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Film "Usekovanje"

Pavle Mensur kao „crna ovca“

Kao “crnu ovcu“ porodice, u glavnoj roli gledaćemo Pavla Mensura, dok uloge njegovih roditelja tumače Bojan Žirović i Aleksandra Balmazović.
U ostalim ulogama tu su i Marko Grabež, Anita Ognjanović, Zlatan Vidović, Dubravka Kovjanić, Milica Janevski, Aleksandar Đurica, Aleksandra Pleskonjić Ilić, Jovana Gavrilović, Momčilo Pićurić i Vahid Džanković.
Ovu nesvakidašnju, savremenu dramu donosi producent Zoran Janković i produkcijska kuća „Košutnjak film“, autorska ekipa predvođena rediteljem Sinišom Cvetićem i scenaristom Davidom Jakovljevićem, uz Marka Milovanovića kao direktora fotografije i Luku Broćića kao kompozitora.
Milan Marić u seriji Pad - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2023
KULTURA
Milan Marić: Ko smo posle pada, ko smo dok padamo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala