- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Plovidba brodova u Finskom zalivu osigurana je međunarodnim pravom

© Sputnik / Mihail VoskresenskiйPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
Pratite nas
Rusija računa na to da je plovidba brodova u Finskom zalivu osigurana međunarodnim mornaričkim pravom, bez obzira na planove Estonije da uvede priobalnu zonu u tom području, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Ipak postoji međunarodno pravo, i treba polaziti od toga. Sloboda plovidbe je osigurana upravo tim pravom. Polazimo od toga da će tako biti i nadalje“, izjavio je Peskov, komentarišući najavu estonskih vlasti o mogućnosti uvođenja priobalne zone u Finskom zalivu, u granicama od 24 morske milje od polazne tačke teritorijalnog mora te zemlje.
Šefica estonske diplomatije Urmasa Rejnsalu rekla je da vlada te zemlje proučava pravne osnove za uvođenje priobalne zone u granicama od 24 morske milje od polazne tačke teritorijalnog mora te zemlje, a da je cilj takve odluke da se kontroliše poštovanje zakonodavstva Estonije i da se ojačaju bezbednost, zaštita životne sredine i objekata arheološke i istorijske vrednosti, pronađenih u moru.
Ambasador Rusije u Talinu Vladimir Lapajev je rekao da Estonija može da formira priobalnu zonu u Finskom zalivu, ali da ne može da ograničava plovidbu brodova u tom pojasu.
„Estonija ima pravo da uspostavlja priobalnu zonu, da je dodaje teritorijalnim vodama, ali stvar je u tome što suverenitet države ne važi u priobalnoj zoni i nije moguće ograničavati slobodu plovidbe u priobalnoj zoni“, rekao je Lapajev za televizijski kanal „Rusija 24“.
On je ocenio da se situaciju u vezi s priobalnom zonom svesno naduvava u medijima, koji na taj način „pridaju sebi važnost“.
Jedino što bi se moglo učiniti u priobalnoj zoni, kako je naveo ambasador, jeste dodatna kontrola u slučaju da se sumnja da brod koji se tamo nalazi narušava zakonodavstvo države kojoj priobalna zona pripada.
Finski zaliv - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
RUSIJA
Mediji: Estonska vlada želi da ograniči plovidbu ruskih brodova u Finskom zalivu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala