- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kraće čekanje na granici: Crna Gora i Srbija prave zajedničku železničku graničnu stanicu

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Simon Legner/Cropped photo / Železnička stanica Bijelo Polje
Železnička stanica Bijelo Polje - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
Pratite nas
Crnogorska vlada najavila je otvaranje zajedničke železničke granične stanice Crne Gore i Srbije u Bijelom Polju
Otvaranjem zajedničke železničke stanice Srbije i Crne Gore skratiće se vreme zadržavanja i potrebne procedure na graničnom prelazu između dve države i omogućiti nesmetan protok ljudi i robe, kao i povećanje stepena korišćenja transportnih sredstava, navode iz Vlade Crne Gore. Zajednička železnička stanica predviđena je Programom ekonomskih reformi Crne Gore za period 2023. do 2025. godine, koji je crnogorska Vlada nedavno usvojila.
Taj projekat, kako se navodi, spada u širi kontekst regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, odnosno Transportne zajednice Jugoistočne Evrope i Akcioni plan. Tim dokumentom je, kako se navodi, bila planirana izgradnja zajedničkog železničkog međugraničnog prelaza između Srbije i Crne Gore, prenosi RTCG.
„Predložena reformska mera tretira samo jedan granični prelaz, kao zreliji za realizaciju u odnosu na neke druge (na primer, Tuzi na granici sa Albanijom, koji je takođe deo Akcionog plana), za koje tek treba zatvoriti finansijsku konstrukciju i pokrenuti odgovarajuće procedure nabavki. Ova reformska mera se može posmatrati i kao deo šireg nastojanja da se podstakne koridorski razvoj i skrati vreme prevoza tereta od Luke Bar ka Srbiji“, piše u Programu ekonomskih reformi Crne Gore za period 2023. do 2025. godine.
Najavljeno je da su u toku 2023. godine planirane završne aktivnosti na izvođenju radova adaptacije i rekonstrukcije stanične zgrade u Bijelom Polju, uređenju staničnog trga, pristupa stanici, kao i ugradnja novog osvetljenja na svim kolosecima stanice Bijelo Polje.
U toku 2024. godine planiran je završetak radova, provera svih potpisanih protokola, zatim dislociranje državnih organa obe države i početak rada zajedničke granične stanice Bijelo Polje.
Takođe, za 2025. godinu planirana je puna implementacija rada u stanici, uz davanje predloga za poboljšavanje rada.
Železnička pruga - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
DRUŠTVO
Vozovi na pruzi Beograd-Novi Sad ponovo voze 200 na sat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala