- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Gradi se novi multipolarni svet: Brazil i Argentina se oslobađaju dolara

© Sputnik / Lola Đorđević Brazilska zastava
 Brazilska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
Pratite nas
Inicijativa Brazila i Argentine o stvaranju zajedničke južnoameričke valute potvrđuje njihovu nameru da pređu na multipolarni model svetskog poretka, smatraju brazilski ekonomski stručnjaci.
„Zemlje bi trebalo da naprave izbor u korist takvog oslobađanja kako bi smanjile zavisnost od dolara. To je i moguće i poželjno“, rekao je za Sputnjik ekonomista Oskar Rohas.
On je podsetio da se ne radi o zameni nacionalnih valuta Brazila ili Argentine, nego samo o dodatnom instrumentu koji će se koristiti u trgovini, a čiju ulogu u međusobnim transakcijama između dve zemlje igra američka valuta.
„Postalo je jasno da je jedan od najznačajnijih koraka u nacionalnoj strategiji država upotreba ove ili one valute. Sve dok bude trajao monopol dolara biće i situacija koje smo već videli: sankcije, neefikasna politika, čak i ratovi“, smatra Rohas.

Konkurencija dolaru

Brazilski ekonomista Fabio Sobral, pak, smatra da bi zajednička valuta mogla da postane konkurentna dolaru ukoliko bi se koristila prilikom sklapanja dugoročnih sporazuma o nafti.
„Valuta bi, između ostalog, u srednjoročnoj perspektivi mogla da postane alternativa dolaru. Mogla bi da se takmiči sa dolarom na međunarodnim tržištima. Mnogo bi pomoglo kada bi ta valuta mogla da se koristi prilikom sklapanja dugoročnih ugovora o prodaji nafte“, rekao je Sobral za Sputnjik.
Stručnjak je povukao paralelu sa „petrojuanom“ koji je polako počeo da potiskuje petrodolar.

„Dolar je bio ekskluzivna valuta, sada se prihvata i juan, 'petrojuan'. Dakle, ova zajednička valuta mogla bi da igra tu istu ulogu. Brazil i Venecuela su veliki proizvođači nafte, Argentina takođe proizvodi, Bolivija ima gas“, zaključuje Sobral.

Zapadni mehanizmi – nepouzdani

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da zemlje BRIKS-a razmatraju pitanje stvaranja zajedničke valute jer su finansijski mehanizmi Zapada nepouzdani.
Lavrov je skrenuo pažnju na to da udeo nacionalnih valuta u obračunima između zemalja BRIKS-a i dalje aktivno raste, te da članice organizacije već iznose inicijative za stvaranje sopstvene valute.
Kako je dodao, razlog za to leži u nemogućnosti oslanjanja na mehanizme Zapada.
„Ne možete se osloniti na mehanizme koji su u rukama onih koji u svakom trenutku mogu, blago rečeno, da prevare, koji mogu da odustanu od svojih obaveza samo zarad ostvarivanja nekog prolaznog političkog cilja, bilo u spoljnoj politici ili unutrašnjim političkim procesima“, rekao je Lavrov.
Ranije je predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva potvrdio da zajedno sa Argentinom analizira mogućnost stvaranja zajedničke valute. Pretpostavlja se da bi se zajednička valuta mogla koristiti u transakcijama između te dve zemlje u cilju smanjenja zavisnosti od dolara.
Kako je ranije pisao list „Fajnenšel tajms“, predloženo je da se nova valuta Argentine i Brazila nazove „sur“ („jug“), te da u projektu nije isključeno učešće drugih latinoameričkih zemalja, osim Brazila.
Izbori u Brazilu - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2023
SVET
Epohalni potez: Brazil i Argentina uvode jedinstvenu valutu - pozivaju i druge zemlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala