- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

General Gerasimov imenovao dve nove pretnje za bezbednost Rusije

© Sputnik / Anna Sadovnikova / Uđi u bazu fotografijaRuska vojska
Ruska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
Pratite nas
Težnja NATO-a da se proširi na račun Finske i Švedske kao i korišćenje Ukrajine kao oruđa za vođenje hibridnog rata protiv Moskve predstavljaju nove pretnje za Rusiju, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije general armije Valerij Gerasimov za list „Argumenti i fakti“.

„U cilju neutralisanja ovih pretnji najviše rukovodstvo zemlje je postavilo zadatak da se koriguje Plan izgradnje i razvoja Oružanih snaga“, rekao je Gerasimov.

Konkretno, biće formirani Moskovski i Lenjingradski vojni okrug, tri motorizovane divizije u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, kao i armijski korpus u Kareliji.
Po rečima Gerasimova, cilj ovih koraka je zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta Rusije i stvaranje uslova za socijalno-ekonomski razvoj zemlje.
Kako je ranije saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, rusku vojsku u naredne tri godine čekaju velike promene.
Švedska i Finska su u maju 2022. godine podnele zahtev za članstvo u NATO-u, ali su proces njihovog prisajedinjenja Alijansi blokirale Turska i Mađarska. Turske vlasti zahtevaju izručenje građana koji se u Ankari smatraju teroristima – pre svega se radi o Radničkoj partiji Kurdistana.
Švedska je navela da ne može da ispuni sve zahteve i da neće to da učini, posebno ukazujući na nemogućnost izručenja švedskih državljana drugoj zemlji.
Švedski ministar odbrane Pol Jonson izjavio je da će zemlja nakon ulaska u NATO nastojati da „doprinese kolektivnoj odbrani“, uključujući povećanje prisustva Alijanse duž istočne granice EU.
Rusija je poručila da bi ulazak Finske i Švedske u NATO bio greška, pošto nema pretnji po njihovu bezbednost.
Gerasimov je 11. januara 2023. godine postavljen za komandanta Združene grupe trupa u zoni specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.
Više o situaciji u Ukrajini:
Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Gerasimov: Rusiji se suprotstavlja praktično ceo Zapad
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala