- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crna Goro, pusti sujetu i ujedini se – Milo još nije pobijeđen

© AP Photo / Darko VojinovicMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
Pratite nas
S približavanjem predsjedničkih izbora u Crnoj Gori bilo bi važno da DF, Evropa sad, Demokratska Crna Gora i URA postignu konstruktivni dogovor oko kandidata koji bi mogao da se suprotstavi kandidatu DPS-a, smatra analitičar Predrag Drecun.
Velika je odgovornost na liderima DF-a, Evrope sad, Demokratske Crne Gore i URE da savladaju svoje političke sujete i da shvate kako ti izbori nijesu završeni, niti je Đukanović još uvijek pobijeđen, ocjenjuje Drecun koji je mišljenja da će kandidat DPS-a na predstojećim predsjedničkim izborima biti predsjednik te partije Milo Đukanović.
„Bilo bi jako rizično protiv Đukanovića ići sa pet ili šest predsjedničkih kandidata, jer u tom slučaju, mišljenja sam, on bi lako ušao u drugi krug izbora. Sada vidimo da DF najavljuje kandidaturu Andrije Mandića, Evropa sad svog kandidata, prepostavljam da bi tada i Demokrate imale svog, SDP najavljuje vanstranačku ličnost, biće tu još neki kandidat ,letač'“, navodi Drecun za Sputnjik.
U tim uslovima, smatra analitičar, Đukanović ima šanse na izborima.

„Ukoliko stvarno žele da ga pobijede, što iskazuju u svojim izjavama, moraju da pokažu izuzetan nivo političke tolerancije, odsustvo ličnih sujeta, da zaborave političke razlike koje postoje među njima, da se svi njihovi nesporazumi ne bi prenijeli na biračko tijelo, pa bi moglo doći do rasipanja glasova ili apstinencije birača, što bi odgovaralo Đukanoviću“, poručuje Drecun.

U aktuelnim najavama i tonovima, oko predsjedničkih izbora, koji sada preovladavaju, ne vidi se sienergija među političkim subjektima koji su protiv Đukanovića mada, kaže naš sagovornik, ima još vremena do predaje kandidatura i do tada ima prostora za konstruktivan dogovor.
„Pojedini kandidati, ako je suditi po najavama pojedinih političkih subjekata, rizikuju da na tim predsjedničkim izborima dobiju manje glasova nego što su dobile njihove partije na lokalnim izborima. Predsjednički izbori nijesu izbori za parlement, niti za opštinske skupštine, i to treba imati u vidu. Preko njih se ne mogu jačati stranke, ali se može okrnjiti ugled konretnog političara. Treba ih shvatiti kao šansu da se izađe iz jedne potpuno destruktivne kohabitacije koja je dovela do institucionalnog kolapsa skoro čitavog društva. Izbori za predsjednika Crne Gore su šansa da se ta situacija prevaziđe i to treba iskoristiti“, zaključuje Drecun u izjavi za Sputnjik.
Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović raspisala je predsjedničke izbore za 19. mart.
Glasanje u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2023
REGION
Novo veliko prestrojavanje u Crnoj Gori: Ko je sve "viđen" u trci za predsednika države
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala