- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Novo veliko prestrojavanje u Crnoj Gori: Ko je sve "viđen" u trci za predsednika države

© Sputnik / Boban NovovićGlasanje u Podgorici
Glasanje u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2023
Pratite nas
Nakon što je predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović raspisala predsjedničke izbore za 19. mart već su zabilježene prve reakcije političkih aktera, koga je iznenadio ovakav potez, a koga nije, kao i licitacije ko bi mogao biti kandidat za tu funkciju.
Analitičar Predrag Drecun ističe da njega lično nije iznenadio termin raspisivanja predsjedničkih izbora, jer je očekivao da to bude u najkraćem mogućem roku.
„Nekoliko političkih subjekata iz takozvane parlamentarne većine su željeli da razdvoje predsjedničke i parlamentarne izbore kako bi spriječili eventualnu sinergiju na takozvanom crnogorskom bloku, kako bi izbjegli predviđanje da onaj ko glasa za predsjedničkog kandidata da će glasati na parlamentarnim izborima i za koaliciju blisku tom kandidatu. Tu idilu na takozvanom crnogorskom bloku donekle je pokvarila inicijativa SDP da se za predsjedničke izbore predloži zajednički vanstranački kandidat, dakle ličnost koja nije političar. Time žele da naprave distancu od DPS-a, svjesni da ta partija na to ne može pristati dok je vodi ovakav personalni sastav kao sada, a i želja im je da se približe takozvanom centralističkom bloku gdje su Evropa sad, Demokrate i URA“, kaže Drecun za Sputnjik.
© Sputnik / Boban NovovićPredsednik Crne Gore Milo Đukanović u skupštini
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović u skupštini - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2023
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović u skupštini
On je mišljenja da je DPS sa nekoliko konstituenata parlamentarne većine učestvovao u dogovoru oko termina za predsjedničke izbore, iako njegovi politički lideri tvrde suprotno.
„Vjerujem da je DPS učestvovao, sa jednim ili dva konstituenta većine, u dogovoru oko raspisivanja predsjedničkih izbora, iako sada čujemo iz njihove partije poruke da ih je raspisivanje izbora iznenadilo. Sama logika da se izbori raspisuju prije konstituisanja i popune Ustavnog suda meni nameće zaključak da je postignut dogovor da se Ustavni sud popuni sa još dvojicom sudija. Jednog bi predložila parlamentarna većina, drugog koalicija oko DPS-a i sa pet sudija u sastavu, a treba da ih ima sedam, sud bi mogao da donosi odluke“, smatra Drecun.
Naš sagovornik je mišljenja da će se aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kandidovati i na narednim predsjedničkim izborima, mada njegova kandidatura ne zavisi samo od unutrašnjih političkih prilika, već i od stavova NATO i EU.
„Ja mislim da će se Đukanović kandidovati ispred svoje partije za predsjedničke izbore, jer DPS nema nijednu ličnost, osim njega, koja tu partiju može da drži na okupu“, ocenjuje Drecun za Sputnjik.

Počelo licitiranje imenima

Čim je objavljena vijest da su raspisani predsjednički izbori jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević je saopštio će taj politički subjekt imati svog kandidata i da će on pobijediti u trci za tu funkciju.
Javnost u Crnoj Gori već uveliko licitira ko bi mogli biti kandidati za predsjedničke izbore.
© AP Photo / Risto Bozovic

Milo Đukanović

Milo Đukanović - Sputnik Srbija
1/8

Milo Đukanović

© Foto : Jutjub/PR Centar Public Relation Centre

Milica Pejanović Đurišić

Milica Pejanović Đurišić - Sputnik Srbija
2/8

Milica Pejanović Đurišić

© Sputnik / Boban NovovićMilojko Spajić i Jakov Milatović
Milojko Spajić i Jakov Milatović - Sputnik Srbija
3/8
Milojko Spajić i Jakov Milatović
© Sputnik / Nikola BižićMiodrag Lekić
Miodrag Lekić - Sputnik Srbija
4/8
Miodrag Lekić
© Sputnik / Boban Novović

Aleksa Bečić

Aleksa Bečić - Sputnik Srbija
5/8

Aleksa Bečić

© Sputnik / Boban Novović

Jelena Borovinić Bojović

Jelena Borovinić Bojović - Sputnik Srbija
6/8

Jelena Borovinić Bojović

© Foto : Youtube/Univerzitet Crne Gore/Printscreen

Vladimir Božović

Vladimir Božović - Sputnik Srbija
7/8

Vladimir Božović

© Foto : Youtube/MediaBiro/Printscreen

Milo Božović

Milo Božović - Sputnik Srbija
8/8

Milo Božović

1/8

Milo Đukanović

2/8

Milica Pejanović Đurišić

3/8
Milojko Spajić i Jakov Milatović
4/8
Miodrag Lekić
5/8

Aleksa Bečić

6/8

Jelena Borovinić Bojović

7/8

Vladimir Božović

8/8

Milo Božović

Pominju se aktuelni predsjednik Crne Gore i DPS-a Milo Đukanović, a eventualno bi mogla da ga zamijeni Milica Pejanović Đurišić. Iz Pokreta „Evropa sad“ pominju se Milojko Spajić ili Jakov Milatović, a u javnosti se mogu čuti i imena Miodraga Lekića, koga je parlamentarna većina bila predložila za mandatara, lidera Demokrata Alekse Bečića, ljekarke Jelena Borovinić Bojović, dok je ranije pominjano ime i rektora Univerziteta Crne Gore Vladimira Božovića, da bi mogao biti kandidat DF-a.
Nekoliko izvora iz DF-a saopštilo je Sputnjiku da u tom političkom bloku razmišljaju da njihov kandidat za mjesto predsjednika Crne Gore bude i Milo Božović, aktuelni gradonačelnik Budve, čovjek koji je, vodeći DF, ubjedljivo pobijedio na izborima u metropoli turizma.

Da li je DPS iznenađen

Šef odborničkog kluba DPS Danijel Živković kazao je sinoć da je odluka o raspisivanju izbora iznenadila njegovu partiju, očekivali su da se oko toga organizuju konsultacije između parlamentarnih stranaka, kao i oko popune Ustavnog suda, ali da konsultacija nije bilo.
Živković je, gostujući na jednoj televiziji, kazao da još uvijek ne zna ko će biti kandidat DPS-a na narednim predsjedničkim izborima, da je to stvar unutarpartijskih konsultacija, ali da se prethodne dvije i po godine vidjelo kako je funkcija predsjednika bila veoma značajna kao brana onima koji su htjeli svaki čas da ruše Ustav Crne Gore.
Nije sramota na izborima dobiti manje ili ne dobiti ništa - sramota je da se ponašamo po principu „poslije nas potop“, poručio je lider Ujedinjene Goran Danilović, komentarišući raspisivanje izbora za predsjednika.
„Predsjednički izbori 19. marta! Nije se ni pokušalo sa dogovorom oko parlamentarnih u istom danu! Dragi moji prijatelji; duboko prezirem taktiku u kojoj jedni drugima pravimo smicalice i zamke. Politika nije i nikad neće biti u „sitnim crevcima“. Otmenost javne i jasne politike jedino je vrijedno pažnje za zrele ljude. Mogao bih sada da vam raspredam o tome zašto se zbiva ovako i šta je sve u igri ali ne želim da vas potcjenjujem“, naveo je Danilović.
Kako je istakao, nije više uopšte siguran kome sve odgovara da se ne izabere Ustavni sud.
Vlatko Belojević - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2023
MOJA PRIČA
Ruska kapa, šlajferica i moskvič: Eksluzivna ispovest „glavnog Putinovog čoveka“ iz Podgorice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala