- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Češki ekspert: Gotovo sve zemlje EU narušavaju zabranu uvoza ruskih energenata

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaKompresorska stanica gasovoda
Kompresorska stanica gasovoda - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
Pratite nas
Evropska unija je odlučila da prekine isporuke svih energenata iz političkih razloga. Ipak, u praksi, gotovo sve zemlje EU narušavaju tu zabranu uvoza i kupuje energente od Rusije. Istovremeno, ispostavlja se da je američki tečni gas koji se uvozi u Evropu manje kvalitetan od ruskog, kaže za Sputnjik češki ekspert za energetiku Vladimir Štepan.
Nemački ministar ekonomije i zaštite životne sredine Robert Habek izjavio je da je ta zemlja prinuđena da uvozi ugalj u većim količinama zbog toga što je predsednik Rusije Vladimir Putin, navodno, zavrnuo gasni ventil. Rusija je, pritom, uvek poštovala sve dogovore i nije jednostrano prekidala isporuke gasa Evropi.
„Ovde je odgovor jednostavan, razlozi su politički. Evropska unija je donela odluku da prekine isporuke svih energenata koji stižu iz Rusije, iz političkih razloga. Za one energente kod kojih je to nemoguće, biće potrebno neko vreme, ali oni će ih se svakako osloboditi. U praksi, ipak, zemlje Evropske unije, gotovo sve, narušavaju tu zabranu uvoza i kupuju energente“, kaže bivši član Češke gasne kompanije, ekspert u oblasti energetike, nafte i gasa Vladimir Štepan.
Prema njegovim rečima, Češka je, nažalost, jedna od onih zemalja koje dosledno žele da se oslobode ruskih energenata.
„S druge strane, nažalost, oni ne govore istinu o tome kakve posledice to donosi energetici i ekonomiji zemlje. Bukvalno danas ili juče se ispostavilo da je američki tečni gas koji se uvozi u Evropu i Češku manje kvalitetan. Što se tiče njegove grejne sposobnosti, ona ima razne parametre i sadrži određene primese. O kvalitetu tečnog prirodnog gasa do sada nisu ni govorili. Sada postaje jasno da taj kvalitet varira. Na primer, rekao bih da ruski gas ima 90 odsto metana, dok ga u američkom gasu ima od 70 do 90 odsto. Za neke kompanije takvo variranje kvaliteta i grejne sposobnosti nisu prihvatljivi“, navodi Štepan.
On podseća na izjavu ministra inostranih poslova Austrije da je potrebno i dalje računati na Rusiju jer je ona deo Evrope.
„On je rekao da će se sukob nekad završiti i da će se normalni odnosi ponovo uspostaviti. Grupa određenih evropskih država, kao što su Italija i Francuska, govore o mogućnosti podrške Ukrajini i odobravaju sukob. S druge strane, za dva dana biće objavljen članak u kojem se tvrdi da su zapadnoevropske kompanije, koje treba da povuku proizvodnju iz Rusije, to učinile samo u jednoj desetini slučajeva“, navodi ekspert.
Prema njegovoj oceni, tvrdnja da sankcije nanose štetu ruskoj ekonomiji predstavlja dezinformaciju.
„Zapravo, ako pogledate brojke, videćete da to najveću štetu nanosi Evropskoj uniji i Češkoj. Ko će tu pobediti? Nekoliko zemalja, kao što su SAD i Rusija, jer je zahvaljujući višim cenama prihod postaje očigledno veći. Sve je to, rekao bih, cirkus“, smatra Štepan.
On, takođe, podseća na to da su mnogi u Evropi i u Češkoj na početku zime strahovali od nestašice gasa.
„Imamo samo plovni terminal za tečni prirodni gas u Holandiji i gas u rezervoarima, koji pripadaju nemačkim kompanijama... Ipak, došla je topla zima i zbog odustajanja od jeftinog ruskog gasa i drugih izvora iz Rusije, države Evropske unije, uključujući Češku, očigledno tonu u recesiju. Rezultat toga je smanjenje potrošnje gasa. Ove godine potrošnja gasa će opasti za 30 odsto u poređenju s prošlom godinom, pravo zbog vremena i zbog toga što industrija zaustavlja proizvodnju. To, naravno, znači da kompanije imaju niže plate, a žitelji manje koriste gas. U nekom smislu ta dva faktora su smanjila rizik od fizičkih isporuka gasa u Češku Republiku“, objašnjava Štepan.
On dodaje da je sada problem u tome što država kupuje gas po veoma visokim cenama, kao i da je u Češkoj najviša gornja granica cena gasa u Evropi.
„Ona je četiri puta veća nego u Slovačkoj, dva puta veća nego u Austriji, i tako dalje. Česi preživljavaju, ali cene robe u Nemačkoj su za trećinu manje, u Poljskoj više od trećine u poređenju sa Češkom, što je apsolutno nenormalno. Govorim o svim vrstama robe, ne samo o cenama gasa, struje. U praksi to izgleda ovako: ako vreme tokom zime bude prijatno, biće i gasa. Rezultat toga je brzo zaduživanje Češke Republike, verovatno najveće u svetu. Imaćemo velike ekonomske probleme i sada će se oni rešavati povećanjem poreza. Čekamo predsedničke izbore, a kada se to desi, verovatno će početi proces povećanja poreza i daljeg rasta cena. To se događa postepeno i pojačaće se tokom 2023. godine“, navodi stručnjak.
Deo magistralnog gasovoda Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
EKONOMIJA
Nemačka sad širi lažnu propagandu da joj je Rusija zavrnula gas /video/
Gasovod u Lavovoskoj oblasti Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
SVET
Grčki političar: Evropa će platiti visoku cenu za skupi prirodni gas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala