- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Grčki političar: Evropa će platiti visoku cenu za skupi prirodni gas

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaGasovod u Lavovoskoj oblasti Ukrajine
Gasovod u Lavovoskoj oblasti Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
Pratite nas
Bivši grčki ministar energetike Panajotis Lafazanis izjavio je za Sputnjik da u potpunosti podržava stav bivšeg austrijskog vicekancelara Štrahea, koji je rekao da se nemačke vlasti boje da kažu svom narodu istinu o pravim razlozima poskupljenja gasa i struje i mogućem nedostatku energenata.
„Generalno, ono što grčki politički establišment i evropski politički establišment govore i o razvoju ukrajinskog rata i o njegovim posledicama je velika laž. Oni neprestano lažu i pokušavaju da prevare i grčki i sve druge evropske narode. Evropa je, zapravo, svojom politikom pokrenula rat u Ukrajini, a zatim ušla (u njega) i učestvuje u ovom ratu uz pomoć oružja, plaćenika i finansijske pomoći (Ukrajini). Sada Evropa ne radi ništa osim samoraspadanja i uništenja. To je ono što se danas dešava u Evropi“, istakao je Lafazanis.
Prema njegovim rečima, Evropa plaća visoku cenu za skupi prirodni gas koji sada mora da kupuje. Kako je naveo, teške su i posledice za snabdevanje Evrope energijom, pri čemu je za posledice u potpunosti odgovorna sama Evropa.
„Evropska unija danas doživljava neviđeno osiromašenje i bedu, koje nije videla od Drugog svetskog rata i, nažalost, sve dok bude nastavila da potpiruje agresivnu antirusku histeriju Hladnog rata, sve dok nastavi da aktivno učestvuje u ratu u Ukrajini, Evropa će pre ići ka velikom samouništenju. Evropa nema budućnost i njeni stanovnici moraju da se pripreme da će živeti mnogo gore nego danas“, zaključio je Lafazanis.
Ranije je bivši vicekancelar Austrije Hajnc-Kristijan Štrahe izjavio da se nemačke vlasti plaše da sopstvenom narodu kažu istinu o pravim razlozima poskupljenja gasa i struje i mogućoj nestašici energenata.
Štrahe je ovim rečima prokomentarisao izjavu nemačkog ministra ekonomije Roberta Habeka da je Nemačka izgubila polovinu potrebnog gasa, jer je Rusija zavrnula slavinu, a gasovodi su izbačeni iz stroja, tako da se isporuke u dogledno vreme neće nastaviti. Sa tri plutajuća terminala za prirodni tečni gas ne može se dobiti više od četvrtine količina koje su nekada dolazile iz Rusije, dodao je Habek.
Gasovod Gazela kojim se ruski gas isporučuje u EU - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
Podkast
Istine i zablude o zapadnom energetskom ratu sa Rusijom | Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala