- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Brazil se zalaže za dedolarizaciju: Predlaže stvaranje zajedničkih valuta BRIKS-a i Merkosura

© AP Photo / Pavel GolovkinLideri BRIKS-a na samitu u Brazilu
Lideri BRIKS-a na samitu u Brazilu - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
Pratite nas
Predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva predložio je da se razgovara o mogućnosti stvaranja zajedničkih valuta za transakcije između zemalja južnoameričke trgovinske organizacije Merkosur i organizacije BRIKS.
„Da sve to zavisi od mene, uvek bismo sa drugim zemljama trgovali u nacionalnim valutama kako ne bismo zavisili od dolara. Zašto ne bismo pokušali da stvorimo zajedničku valutu za zemlje Merkosura i zemlje BRIKS-a? Smatram da ćemo vremenom doći do toga i mislim da je to neophodno, pošto mnoge zemlje imaju poteškoće sa kupovinom dolara“, rekao je Lula da Silva na pres-konferenciji sa predsednikom Argentine Albertom Fernandesom.
Kako je dodao, nacionalne centralne banke mogle bi da sklope odgovarajuće sporazume o stvaranju takvih valuta koje će se upotrebljavati prilikom trgovine unutar bloka.
Po mišljenju Lula da Silve, to bi moglo omogućiti „kvalitativan skok“ u međusobnoj trgovini.
On je potvrdio da zajedno sa Argentinom analizira mogućnost stvaranja zajedničke valute. Pretpostavlja se da bi se zajednička valuta mogla koristiti u transakcijama između te dve zemlje u cilju smanjenja zavisnosti od dolara.
Kako je ranije pisao list „Fajnenšel tajms“, predloženo je da se nova valuta Argentine i Brazila nazove „sur“ („jug“), te da u projektu nije isključeno učešće drugih latinoameričkih zemalja, osim Brazila.
Članice organizacije BRIKS su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, dok Merkosur predstavlja zajedničko tržište za zemlje Južne Amerike.
Predsednik Brazila Mišel Temer, predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Kine Si Đinping, predsednik Južnoafričke Republike Džejkob Zuma i premijer Indije Narindra Modi na samitu BRIKS-a - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2023
RUSIJA
Ulazak u BRIKS čin otpora američkom globalističkom imperijalizmu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala