- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Bez brige – sve ide na Novakovu vodenicu

© AP Photo / Aaron FavilaNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
Pratite nas
Poraz Rafaela Nadala na Australijan openu, a pre toga i na Junajted kupu, nagovestio je da je Španac pri kraju karijere. Veliko je pitanje može li Španac do novog grend slema, eventualno bi mogao da proba na Rolan Garosu. Mada, sa ovakvim stanjem tela teško. Sve to govori da „voda“ dugoročno ide na „Novakovu vodenicu“.
Jedina važna stvar po kojoj je Nadal uspešniji od Đokovića, ako izuzmemo broj osvojenih Rolan Garosova, je broj grend slemova. Nadal ih ima 21, a Novaki dalje 22.
Nole ima više mastersa, više vremena je proveo na prvom mestu ATP liste, osvojio je sve grend slemove minimum dva puta, povezao je „Nole slem“, osvojio je sve grend slemove i masterse u odnosu na Nadala i Federera, ima bolji međusobni skor od obojice. Samo još barem da se izjednači sa Nadalom na 22 grend slema i niko više neće moći da prigovori nešto činjenici da je, već sada, najbolji u istoriji.A, može lako da se dogodi i da preskoči Španca.
Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
SPORT
Žreb za Kup – večiti saznali rivale
Ali, generalno gledano, dok Nadal, za koga Aleksandar Zverev predviđa da će se penzionisati posle ovogodišnjeg Rolan Garosa, klizi ka kraju karijere, Novak izgleda odlično fizički pripremljeno i kao neko ko može da igra na najvišem nivou najmanje još ovu i sledeću sezonu i to bez dileme i sumnje.
Matematika je jasna: Nadal ima jedan grend slem više i veliki znak pitanja da li će osvojiti još neki. Đoković već u Australiji može do izjednačenja, a čak i da ne dođe, imaće još minimum dva grend slema ove sezone (ako ne bude mogao na US Open) i tri grend slema sledeće sezone. To je suštinski šest pokušaja da dođe samo do jednog grend slema kojim bi stigao Nadala od koga je bolji u gotovo svemu drugom.
„Rafael Nadal će objaviti da ide u penziju na Rolan Garosu. Ja mu to ne želim, ali mislim da će odigrati veliki turnir, možda ga čak i osvojiti i onda reći 'Doviđenja' tenisu", rekao je nedavno Zverev za Eurosport.
Dakle, mnogima se čini da je Nadal blizu kraja karijere.
© AP Photo / Michel EulerNovak Đoković i Rafael Nadal pred polufinale Rolan Garosa 2021.
Novak Đoković i Rafael Nadal pred polufinale Rolan Garosa 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
Novak Đoković i Rafael Nadal pred polufinale Rolan Garosa 2021.
Sa druge strane, kada Novaka ne muči povreda, gotovo da nema pojedinca koji može da mu stane na crtu iako ima 35 godina. U Australiji mu je veliki minus povreda zadnje lože, pa zato navijači srpskog tenisera strepe za rezultat na ovom slemu. I to je potpuno normalno i opravdano. I sam Novak nije načisto da li će tokom meča osetiti povredu ili neće.
Ulog je veliki.
Ukoliko Đoković osvoji Australijan open poravnao bi se sa Nadalom na koti 22, vratio bi se na prvo mesto ATP liste i dodatno bi uvećao prednost po broju osvojenih Australija jer je i sada rekord na njegovoj adresi sa devet titula. Bila bi to deseta!
Ali...
Čak i da se to sve ne dogodi, te Novak kojim slučajem ne uspe do titule u Australiji, Srbin u trci za najboljeg igrača svih vremena ponovo drži sve u svojim rukama. Dugovečniji je od Nadala i to sada dolazi na naplatu.
Mnogi su kritikovali Đokovića kada je prešao na biljnu ishranu.
Čini se da je Nole, kao i obično, video dalje i bolje nego većina, pa i u 35 izgleda spremno i vretenasto kao dečak. Kreće se, gibak je i agilan. Da li bi tako bilo da je nastavio sa ishranom koja uključuje meso? To ne možemo da znamo sa sigurnošću.
© AP Photo / Aaron FavilaNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
Novak Đoković
Ali, možemo da konstatujemo da je sklop uticaja doveo do toga da je Novak, iako generacija sa Nadalom, značajno manje podložan povredama nego Španac i da će izvesno imati dužu karijeru. To sve može da bude presudno kada se bude podvlačila konačna crta.
„Tipičan moj ručak je pasta bez glutena sa povrćem. Paprike, sveži paradajz, đumbir, brokoli, grašak, šargarepa… Kombinujem razna povrća sa pastom preko koje sipam maslinovo ulje i malo soli. U suštini, kada igram meč neophodno mi je što više proteina, ali meni je pasta sasvim dovoljna, baš sve što mi treba“, rekao je jednom prilikom Novak kada je odgovarao na pitanje kako izgleda njegov ručak.
Nadal je u Australiji ispao u drugom kolu, a Novak je i dalje prvi favorit za titulu. Razlika je ogromna.
Kada sve prethodno rečeno Novakovi navijači znaju, nema potrebe da brinu. Bez obzira na rezultat u Australiji ovog januara – sve ide na Noletovu vodenicu. Šanse su na njegovoj strani, ma šta uradio prvo protiv Rubljova, a zatim i do kraja Australijan opena. Ako ne uzme Australiju, uzeće neki od narednih slemova ove ili sledeće godine.
Nadal – možda (i teško) Rolan Garos, a posle toga jako teško bilo šta.
Sve na ovo govori da mesto najboljeg u istoriji čeka Novaka. Ako Nole već sada nije zauzeo tu poziciju. Čak i da završi karijeru sa manje grend slemova od Španca.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
SPORT
Australijanac traži da se Novak deportuje – bizaran pokušaj sabotaže
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala