- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija osuđuje paljenje kurana u Stokholmu

© Sputnik / Natalья SeliverstovaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
Pratite nas
Moskva osuđuje spaljivanje kurana od strane ekstremista u Stokholmu i poziva da se preduzmu mere protiv ekstremista, navodi u saopštenju specijalnog predstavnika ruskog Ministarstva spoljnih poslova za saradnju u poštovanju prava na slobodu veroispovesti Genadij Askaljdovič.
„Osuđujemo i odbacujemo takva krivična dela. Pozivamo da se primene mere protiv ekstremista“, navodi se u saopštenju na sajtu ruskog Ministarstva.
„Svedoci smo kako politička razuzdanost i svedozvoljenost, prikrivena odgovarajućim rečima o ‘slobodi govora i samoizražavanja’, dovodi do raspirivanja međuverske mržnje i vređanja osećanja vernika – ovog puta muslimana“, dodao je Askaljdovič.
Ranije je lider danske krajnje desničarske partije „Hard lajn“ Rasmus Paludan dobio dozvolu da ispred turske ambasade u Stokholmu održi miting na kome je zapaljen kuran. Akcija je održana u subotu. Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da spaljivanje kurana u Stokholmu ukazuje na nivo islamofobije, rasizma i diskriminacije u Evropi. Takođe, paljenje kurana osudila su i ministarstva spoljnih poslova Saudijske Arabije, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Paludanova akcija jasno kršenje obaveza trilateralnog memoranduma, koji je Švedska potpisala, za sprečavanje propagande terorističkih organizacija.
Protest u Istanbulu protiv spaljivanja Kurana u Švedskoj - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2023
MULTIMEDIJA
Istanbul odgovorio na paljenje Kurana - zapaljena zastava Švedske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala