- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Trinaest zemalja zainteresovano za ulazak u BRIKS

© Fotohost-agentstvo brics-russia2020.ru / Uđi u bazu fotografijaLogo BRIKS-a
Logo BRIKS-a - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2023
Pratite nas
Oko 13 zemalja pokazalo je interesovanje za ulazak u BRIKS, skoro polovina njih je podnela zvanične prijave za ulazak u tu organizaciju, rekao je u intervjuu za Sputnjik ambasador Južne Afrike u Moskvi Mzuvukile Maketuka.
"Sada ima oko 13 kandidata (za ulazak u BRIKS). Ima zemalja koje su se zvanično prijavile, ima ih 6, a ima zemalja koje su izrazile interesovanje. Lično očekujem da će prioritet biti na strani onih koji su se već prijavili“, rekao je ambasador.
On je objasnio da su među kandidatima dve afričke zemlje - Alžir i Egipat, kao i Iran, Bahrein, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.
Prema rečima ambasadora, sve zemlje članice BRIKS pozdravljaju proširenje, ali je neophodno utvrditi modalitete za prijem novih članica.
"Pitanje proširenja BRIKS-a je na dnevnom redu... Sve zemlje BRIKS-a pozdravljaju proširenje. Iz Južne Afrike mogu da kažem da smo i mi za proširenje, ali za to su potrebni odgovarajući modaliteti - koje kriterijume koristimo", rekao je diplomata.
On je podsetio da se Južna Afrika pridružila toj organizaciji 2010. godine i od tada se nije širila.
"Pitanje je koje mehanizme koristiti, jer sada ne postoji format za ovo. Južna Afrika će se , kao predsedavajuća, sada baviti ovim pitanjem. Tokom našeg mandata, proširenje BRIKS-a biće jedan od prioriteta", dodao je Mzuvukile Maketuka.
Logo BRIKS-a - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2022
SVET
Novi zamah za BRIKS: „Ventil“ za ispuštanje političkog pritiska koji dolazi sa Zapada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala