- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Novi zamah za BRIKS: „Ventil“ za ispuštanje političkog pritiska koji dolazi sa Zapada

© Fotohost-agentstvo brics-russia2020.ru / Uđi u bazu fotografijaLogo BRIKS-a
Logo BRIKS-a - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2022
Pratite nas
Želja Alžira da pristupi BRIKS-u nije iznenađenje budući da je reč o organizaciji koja je, između ostalog, interesantna i zbog toga što omogućava jedan „ventil“ kroz koji može da se ispušta politički pritisak koji dolazi sa druge strane, ocenjuje ekspert za Afriku dr Danilo Babić povodom zvaničnog zahteva Alžira za pridruživanje grupi BRIKS.
Želju za pristupanjem BRIKS-u potvrdio je krajem jula predsednik Alžira Abdelmadžid Tebun, rekavši da ta zemlja ima skoro sve uslove za ulazak u ovu grupu. Tebun je primetio da bi pridruživanje BRIKS-u omogućilo Alžiru da izbegne učešće u „bipolarnim sukobima“.

Ventil za ispuštanje političkog pritiska

Kako za Sputnjik pojašnjava Babić, potencijalno članstvo Alžira u BRIKS-u vrlo je značajno za ovu zemlju bogatu gasom i naftom u smislu diversifikacije i otvaranja novih mogućnosti za razvoj njene ekonomije.
„Reč je o državi koja je ograničena nekim geografskim i klimatskim faktorima karakterističnim za taj deo Afrike, pa bi nove mogućnosti za razvoj i otvaranje novih tržišta, pre svega ka Rusiji i Kini, Alžiru mnogo značile. Logično je za pretpostaviti da su ovoj zemlji neophodna ulaganja u energetsku infrastrukturu, a znamo da je Kina ta koja ima sredstva za ulaganja u velike infrastrukturne projekte, dok Rusija u oblasti energetike ima potrebna znanja, a sa Alžirom i inače ima tradicionalne dobre odnose i veze“, ocenjuje Babić.
Pristupanje BRIKS-u takođe bi, dodaje naš sagovornik, pojačalo kapacitet i težinu koju Alžir ima u bilateralnim odnosima sa svojim regionalnim rivalom Marokom.

BRIKS dobija novi zamah

Iako je pitanje navodi Babić, koliko će se članstvo Alžira u BRIKS-u brzo realizovati, budući da je ta organizacija umela da bude spora u donošenju odluka, sasvim je izvesno da BRIKS dobija jedan novi zamah.
„Koliko mi je poznato do sada imamo dva zvanična zahteva za pristupanje BRIKS-u – od strane Irana i Alžira. Kada je reč o Argentini, neki mediji prenose da je ta zemlja podnela zvaničan zahtev za članstvo, dok drugi to spuštaju na nivo izjava pojedinih argentinskih zvaničnika da Argentina ima čvrstu podršku Kine za članstvo u BRIKS-u. Primetne su i glasine da i druge zemlje poput Egipta, Turske i Saudijske Arabije žele da pristupe BRIKS-u, a to je posebno interesantno jer je reč o zemljama koje su tradicionalno pod američkim okriljem“, ukazuje naš sagovornik.
Sama činjenica, dodaje Babić, da države poput Saudijske Arabije, Egipta ili Turske gledaju na drugu stranu svedoči o stvaranju multipolarnog sveta.
„Taj svet je u nastajanju i pred BRIKS-om je definitivno budućnost. Naravno, ta organizacija ima i nekih unutrašnjih ograničenja i neusklađenosti, a tu pre svega mislim na rivalitet između Indije i Kine, pa ostaje da se vidi u kojoj meri će umeti i moći da iskoriste potencijal koji imaju. Ali, velika prednost BRIKS-a je to što je u pitanju jedna decentralizovana organizacija, bez te krute strukture komandovanja koja se svodi na diktat od strane znamo već koga. Tu činjenicu potvrđuju i same zemlje članice koje su razuđene po kontinentima“, ističe Babić.
Naš sagovornik je mišljenja da je BRIKS izuzetno značajan i zbog izvora finansiranja.
„Mi znamo da BRIKS ima svoju finansijsku instituciju, Razvojnu banku, što otvara mogućnost finansiranja za zemlje u razvoju kojima je novac neophodan, a koje ne žele da se povinuju uslovima koje diktira Svetska banka ili MMF koji je još rigorozniji i maliciozniji prilikom formulisanja svojih zahteva“, zaključuje Danilo Babić za Sputnjik.
Godišnji samit BRIKS-a trebalo bi da se održi sledeće godine u Johanesburgu, a po svemu sudeći proširenje će biti na dnevnom redu, jer se očekuje da će blok razmotriti pridruživanje zemalja kao što su Saudijska Arabija, Turska, Egipat i Alžir.
SAD i Saudijska Arabija - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2022
SVET
Red pred vratima BRIKS-a: Priprema se i američki saveznik
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala