- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„U Nemačkoj se boje da kažu narodu istinu o problemima sa gasom“: Štrahe tvrdi da Berlin laže

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaCevi gasovoda "Severni tok 2"
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2023
Pratite nas
Nemačke vlasti plaše se da sopstvenom narodu kažu istinu o pravim razlozima poskupljenja gasa i struje i mogućoj nestašici energenata, izjavio je za Sputnjik bivši vicekancelar Austrije Hajnc-Kristijan Štrahe.
Štrahe je ovim rečima prokomentarisao izjavu nemačkog ministra ekonomije Roberta Habeka da je Nemačka izgubila polovinu potrebnog gasa, jer je Rusija zavrnula slavinu, a gasovodi su izbačeni iz stroja, tako da se isporuke u dogledno vreme neće nastaviti. Sa tri plutajuća terminala za prirodni tečni gas ne može se dobiti više od četvrtine količina koje su nekada dolazile iz Rusije, dodao je Habek.
Tvrdnju da je Rusija zavrnula slavinu Štrahe je nazvao očiglednom laži.

„Rusija je htela i bila spremna da nastavi da isporučuje gas Evropskoj uniji i Nemačkoj. Međutim, Ukrajina i Poljska su sprečile dalju isporuku preko gasovoda, ‘Severni tok’ je uništen, dok Rusima nije bilo dozvoljeno da učestvuju u istrazi. ‘Severni tok 2’ nije radio zbog odluke Nemačke“, objasnio je Štrahe.

Bivši vicekancelar smatra da ni Habek ni nemačka vlada ne govore narodu istinu u uslovima nestašice energije, kada može doći do poremećaja u industriji i isključenja struje.
„Zato što bi tada morali da priznaju da su sami odgovorni za ovaj negativan razvoj događaja“, zaključio je Štrahe.
Posle početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, zapadne zemlje su pojačale sankcioni pritisak na Moskvu, ali je to izazvalo rast cena goriva i rekordnu inflaciju u samim Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi. Kako je istakao predsednik Rusije Vladimir Putin, politika obuzdavanja i slabljenja Rusije predstavlja dugoročnu strategiju Zapada, ali su sankcije nanele težak udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj SAD i njihovih saveznika je pogoršanje života miliona ljudi.
Gasna kompresorska stanica Minska - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2023
RUSIJA
Prebacivanje krivice: Kako je Nemačka optužila Rusiju za „zavrtanje gasnog ventila“
Bivše sedište ECB u Frankvurtu i logo evra - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2023
EKONOMIJA
Inflacija u evrozoni: Trenutni pad cena krije dublji problem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala