- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Inflacija u evrozoni: Trenutni pad cena krije dublji problem

© AFP 2023 / DANIEL ROLANDBivše sedište ECB u Frankvurtu i logo evra
Bivše sedište ECB u Frankvurtu i logo evra - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2023
Pratite nas
Inflacija u evrozoni vratila se na jednocifrenu brojku prvi put od avgusta, što je podstaklo nade da je najgori skok potrošačkih cena u bloku dostigao vrhunac. Međutim, stručnjake zabrinjava što je bazna inflacija, koja ne uključuje cene energenata i hrane, na rekordnom nivou.
Kako je saopštio Evrostat, indeks potrošačkih cena za 19 zemalja koje koriste evro porastao je u decembru za 9,2 odsto u odnosu na godinu dana ranije, što je najsporiji tempo od avgusta.
Nominalna inflacija usporila je u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španiji i pala na ispod 9,5 odsto koliko su ranije prognozirali ekonomisti za „Blumberg“.
Ukazuje se da je bazna inflacija u evrozoni, koja ne uključuje nestabilne cene energenata i hrane, dostigla rekordnih 5,2 odsto i da će stoga, prema proceni agencije, nastaviti sa agresivnom politikom dizanja kamatnih stopa, a slično se može očekivati i u Sjedinjenim Državama.
Drugi mesec pada cena u zoni evra, koja se proširila na 20 zemalja sa ulaskom Hrvatske, usledio je nakon što je nemačka vlada platila račune za prirodni gas nekim domaćinstvima kako bi ublažila posledice rasta troškova života koji su posledica sankcija koje je Zapad uveo Rusiji zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini.
Prema oceni „Blumberga“, pad nemačkih potrošačkih cena bio je skoro jedini odgovoran za pad od 0,3 odsto mesečno u evrozoni.
Evropska centralna banka se obavezala da će podići svoju depozitnu stopu iznad trenutnog nivoa od dva odsto. Vrhunac troškova pozajmljivanja može biti dostignut tek tokom leta, rekao je šef Banke Francuske Fransoa Vilroa de Galju.
Član Upravnog saveta Evropske centralne banke Martins Kazaks očekuje značajna povećanja na naredna dva sastanka, u februaru i martu. U Letoniji, gde je on na čelu centralne banke, inflacija je dostigla čak 22 odsto i zadržava se na skoro tom nivou.
Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard upozorila je da se ne treba fokusirati na promene u evropskim cenama, rekavši da se ne treba fiksirati na samo jedan broj, jer postoje dobri razlozi da se veruje da će u januaru ponovo doći do skoka cena.
Najnovije projekcije Evropske centralne banke pokazuju da će porast cena u proseku iznositi 6,3 odsto u 2023. godini i da je i dalje iznad ciljanih dva odsto u 2025.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala