- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska crkva stala u zaštitu Kurana: Ne može se pljuvati ono što je drugome sveto

© Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaManastir RPC
Manastir RPC - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2023
Pratite nas
Akcija spaljivanja Kurana ispred turske ambasade u Stokholmu, koja se odigrala u subotu, predstavlja „čin neprihvatljivog vandalizma“, rekao je predsednik sinodalnog odeljenja Moskovskog patrijaršije za odnose sa javnošću i medije Vladimir Legojda..
"Spaljivanje Kurana u Švedskoj u blizini turske ambasade predstavlja akt neprihvatljivog vandalizma. Ne možete pljuvati na ono što je drugom čoveku sveto. Ne možete u političkoj borbi prelaziti granice ljudskosti i vređati verske svetinje“, napisao je Legojda na svom Telegram kanalu.
Vahtang Kipšidze, zamenik predsednika odeljenja za odnose sa medijima RPC istakao je da je skrnavljenje svetih objekata podjednako usmereno protiv svih vernika i da je pokušaj da se nametne pogled na svet u kome nema mesta poštovanju svetinje, ma kojoj veri pripadao.
„′Prosvećeni′′ Evropljani vole da se sa užasom prisećaju katoličke inkvizicije, koja je spaljivala knjige. Ali, nekako neprimetno za sebe, proklamovali su pravo na spaljivanje knjiga kao „demokratski” standard u oblasti slobode govora i samoizražavanja. Verujem da u Rusiji nikada neće biti mesta za skrnavljenje svetinje i da će oni koji tako nešto počine odgovarati po zakonu“, napisao je Kipšidze na svom Telegram kanalu u nedelju.
Kuran, svetu knjigu islama, u subotu je spalio vođa danske krajnje desničarske političke partije ''Hard lajn'' Rasmus Paludan, koji ima i švedsko državljanstvo, preneo je Rojters. Paludan je u prošlosti organizovao niz demonstracija sa spaljivanjem islamske svete knjige.
Zapaljen autobus tokom nereda u Švedskoj - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2022
SVET
Goreli autobusi, letelo kamenje: Neredi u Švedskoj /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala