- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Prebacivanje krivice: Kako je Nemačka optužila Rusiju za „zavrtanje gasnog ventila“

© Sputnik / Andreй Aleksandrov / Uđi u bazu fotografijaGasna kompresorska stanica "Minska"
Gasna kompresorska stanica Minska - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2023
Pratite nas
Ministar ekonomije Nemačke Robert Habek optužio je Moskvu za gasnu krizu. Prema njegovim rečima, predsednik Rusije Vladimir Putin je „zavrnuo gasni ventil“. Habek je, pritom, priznao da Nemačkoj sada „nedostaje polovina ranije količine isporuka“: tri nova terminala za tečni prirodni gas obezbeđuju oko 25 odsto ranijeg uvoza tog energenta.
Prema mišljenju eksperata, sada nemačke vlasti namerno prebacuju krivicu za sopstvene propuste na Moskvu, budući da je Evropska unija sama odlučila da odustane od isporuka ruskog gasa. Ipak, do teškoća u sferi energetike Evropu je dovela pre svega njena zavisnost od SAD, koje imaju najveću korist od složene situacije na evropskom kontinentu, smatraju analitičari.
„Pedeset procenata ukupnog gasnog snabdevanja Nemačke je potkopano, jer je Putin zavrnuo gasni ventil i cevovod sada propada. To znači da u doglednoj budućnosti neće raditi. Sada nam fali polovina ranije količine isporuka: tri nova terminala tečnog prirodnog gasa nam obezbeđuju oko četvrtine stare količine, koja je bila 55 milijardi kubnih metara“, izjavio je Habek.
Prema njegovim rečima, tri već izgrađena plovna terminala za tečni prirodni gas primaju 14 milijarda kubnih metara tog energenta godišnje, a do kraja 2023. kapacitet infrastrukture za prijem tečnog prirodnog gasa treba da premaši 30 milijardi kubnih metara gasa godišnje.
Nemačka radio-televizija NDR navodi da „uz svu euforiju zbog brze realizacije projekata terminala tečnog prirodnog gassa ima i mnogo razloga za kritiku. Pre svega, novi Institut za klimu u Kelnu negativno je ocenio planove u vezi s infrastrukturom za preradu tog energenta, koja, prema mišljenju stručnjaka, nije u skladu s ekološkim ciljevima Nemačke.

Put ka pogoršanju produbljivanju energetske krize

Evropska unija je 2022. godine, kada je počela specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini, prvo objavila da planira da odustane od isporuka ruskih energenata, pre svega gasa, a zatim je protiv Rusije uvela određene restrikcije.
Rusija je preduzela uzvratne mere protiv kompanije „Europol gas“, koja je vlasnik poljeske deonice gasovoda „Jamal – Evropa“, pa je u maju protok ruskog gasa tim cevovodom kroz Poljsku obustavljen. Poljska kompanija je na proleće 2022. godine „Gasprom“ unela u sankcioni spisak, blokiravši mu mogućnost da ostvaruje svoja akcionarska prava u „Europol gasu“, kao i prava u vezi s drugim hartijama od vrednosti.
Ukrajina je za dva puta smanjila tranzit gasa iz Rusije u Evropu preko svoje teritorije. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, Kijev je zatvorio jednu od energetskih maršruti iz političkih razloga.
Početkom septembra isporuke gasa u Evropu „Severnim tokom“ bile su potpuno obustavljene, jer su otkriveni kvarovi koji nisu mogli biti otklonjeni zbog antiruskih sankcija koje je uveo Zapad.
Krajem septembra, na oba gasovoda „Severnog toka“ izveden je teroristički napad, a Putin je izjavio da su u organizovanje eksplozija na cevovodima umešane anglosaksonske snage. Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev je naveo da glavnu korist od napada na gasovode imaju Sjedinjene Američke Države. I vlasti evropskih zemalja su potvrdile da su oštećenja na objektima izazvana „namernom diverzijom“.
Bez obzira na to, krajem novembra nemačka kompanija „Uniper“ tužila je sudu „Gasprom“ da bi nadoknadila gubitke usled neisporučenog gasa iz Rusije, procenjene na 11,6 milijardi evra.
Početkom januara ta kompanija je saopštila da stiže prva partija tečnog prirodnog gasa iz SAD preko novog terminala u Vilhelmšafenu.
Prošle sedmice direktor američke kompanije „EQT“ Tobi Rajs je izjavio da Sjedinjene Američke Države obećavaju Evropi isporuke tečnog prirodnog gasa po ceni od oko 380 dolara za hiljadu kubika, na osnovu dugoročnih ugovora.

Talac sopstvene politike

Eksperti ocenjuju da reči nemačkog ministra ekonomije o krivici ruske strane za smanjenje isporuka gasa nisu u skladu sa stvarnošću.
„Habek otvoreno laže, jer Rusija nije svojevoljno zatvarala maršrute, izazvala eksplozije na 'Severnim tokovima', nije ona inicirala odustajanje od energetske saradnje. Izjava nemačkog ministra je tipičan primer ciničnog ponašanja, kada se sve izokreće naopačke“, navodi u razgovoru za RT viši naučni saradnik Centra za uporedna i politička istraživanja iz Moskve Aleksandar Kamkin.
Prema njegovim rečima, dejstva nemačke koalicione vlade i njenih prethodnika dovela su do pogoršanja energetske krize, ogromnog prekida isporuka gasa i rasta inflacije.
„Počev od 2014. godine, kada su SAD i EU organizovale prevrat u Ukrajini, u savezu je dozvoljeno mnoštvo grešaka u ekonomiji. Štampajući evro, oni su rasplamsali inflaciju u periodu pandemije KOVID-19 i oduzeli sebi jeftine energente iz Rusije“, navodi Kamkin.
Prema njegovim rečima, takva politika je dovela do rasta cena i pada životnog standarda. Usled krize zatvarana su industrijska preduzeća, pa čak i privatne klinike.
„Evropa je postala talac upravo svoje politike, u kojoj osnovni pokretač ekonomske saradnje nije uzajamna korist, nego pokušaj da se nekome nametne sopstveni sistem ideoloških koordinata“, ocenjuje Klimkin.
Istovremeno, prema njegovim rečima, u Evropi, a pre svega u Nemačkoj, odlično znaju i priznaju da skupi američki prirodni tečni gas u narednih nekoliko godina neće moći da bude dobra alternativa za mnogo lakše dostupan ruski gas, koji je ranije bio potreban nemačkoj industriji da bi normalno funkcionisala.
„Sada SAD, koristeći se ucenjivanjem, pokušavaju da nametnu Evropljanima dugoročne ugovore. Osnovnu korist u tom raskidu veza Rusije i Nemačke ima američka strana. U Moskvi su, pritom, ranije govorili o tome da su spremni da puste gas kroz popravljenu cev 'Severnog toka 2', koji nije bio uveden u eksploataciju krivicom Brisela“, navodi Kamkin.
On, takođe, podseća na to da je Rusija ispunjavala i ispunjava svoje gasne obaveze prema partnerima maršrutom kroz Ukrajinu i „Turskim tokom“.
Stručnjak Ruskog instituta za strateška istraživanja Oleg Nemenski smatra da u aktuelnim uslovima Vašington ima još više mogućnosti da primora Evropljane da pređu na dugoročnu kupovinu američkog tečnog prirodnog gasa.
„Pređašnji sistem korisnih odnosa u sferi energetike s Rusijom Evropska unija je već izgubila, pre svega Nemačka. I sada će morati da zaključuju nepovoljne ugovore. Do toga je dovela praktično potpuna zavisnost evropskih zemalja od Sjedinjenih Američkih Država, kada je Evropska unija bila redovno prinuđena da povlači poteze koji nisu korisni za njenu ekonomiju“, navodi Nemenski.
Prema njegovim rečima, Nemcima je sve jasnije da se njihova zemlja našla u krajnje složenoj situaciji, o čemu svedoče mitinzi protiv kupovine američkog tečnog prirodnog gasa i mitinzi podrške pokretanju „Severnog toka 2“.
„Nemačke vlasti su se našle u teškom položaju, jer treba da se opravdaju pre svega pred svojim biračima. Berlin sve vreme mora da prebacuje krivicu za sopstvene propuste u energetskoj sferi na Rusiju, pokušavajući da ubedi sve okolo da on sam u to nije umešan. A upravo su Nemačka i Evropska unija odgovorne za postojeće probleme“, navodi ekspert.
Kamkin smatra da su protesi u Nemačkoj protiv američkog tečnog prirodnog gasa potpuno opravdani.
„Nemcima stižu pet do šest puta veći računi nego pre godinu dana. I nikakve gromoglasne izjave Habeka o krivici Rusije neće to popraviti. Stanovništvo Nemačke odlično razume da, bez obzira na žestoku ideološku obradu mejnstrim medija i političke klase, Rusija nije zavrnula gasni ventil, nego da su evropski činovnici odlučili da sprovedu socijalno-ekonomski eksperiment. U vezi s tim, mislim da će u Nemačkoj biti sve više protesta“, zaključuje analitičar.
Maketa rezervoara za prirodni tečni gas na međunarodnom arktičkom forumu Arktik - teritorija za dijalog u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2022
RUSIJA
Mediji: Uprkos zabranama Nemačka i dalje kupuje ruski tečni prirodni gas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala