- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Uprkos zabranama Nemačka i dalje kupuje ruski tečni prirodni gas

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaMaketa rezervoara za prirodni tečni gas na međunarodnom arktičkom forumu "Arktik - teritorija za dijalog" u Sankt Peterburgu
Maketa rezervoara za prirodni tečni gas na međunarodnom arktičkom forumu Arktik - teritorija za dijalog u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2022
Pratite nas
Uprkos saopštenjima o odustajanju od ruskog gasa, Nemačka i druge zemlje Evrope i dalje aktivno kupuju ruski tečni prirodni gas, piše list ZDF, pozivajući se na podatke Instituta za svetsku ekonomiju iz Kila. Stručnjaci navode da je kupovina ruskog tečnog prirodnog gasa čak i povećana u poređenju s prošlom godinom.
Vlada Nemačke je zvanično objavila da namerava da odustane od ruskog gasa, piše ZDF. Bez obzira na to, ruski tečni prirodni gas i dalje stiže na nemačko tržište, navodi list, pozivajući se na podatke Instituta za svetsku ekonomiju iz Kila.
Prema rečima potrpredsednika tog instituta Stefana Kotsa, tečni prirodni gas iz Rusije, sudeći po svemu, stiže u Belgiju, odakle se zatim prevozi u Nemačku.
Kots je naveo da se u konačnoj statistici taj gas pripisuje Belgiji, iako ga zapravo koristi Nemačka. Količine isporuka nisu velike: oko pet milijardi kubnih metara godišnje, što je oko pet odsto ukupnih potreba Nemačke za gasom.
Ipak, ukupne isporuke tečnog prirodnog gasa Evropi dostigle su rekordne iznose, piše ZDF.
U poređenju s 2021. godinom Evropska unija i Velika Britanija su ove godine kupile 20 odsto više ruskog tečnog prirodnog gasa. Navodi se da je ukupan udeo tečnog prirodnog gasa iz Rusije na evropskom tržištu 13 odsto, a glavni kupci su Francuska, Belgija i Holandija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala