- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Kako se Srbija odužila ruskom caru, koji je zbog nje žrtvovao život i krunu | Moja Rusija u Srbiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićSpomenik Caru Nikolaju Drugom u centru Beograda
Spomenik Caru Nikolaju Drugom u centru Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2023
Pratite nas
U novoj epizodi „Moje Rusije u Srbiji“ vodimo vas na mesta koja čuvaju sećanje na poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog.
Saznaćete i kako se Beograd odužio ruskom caru, koji je zbog Srbije i srpskog naroda žrtvovao svoj život i krunu. Šta je obeležilo vladavinu Nikolaja Drugog i kakva je sudbina carske porodice?
Otkrićete i kakve je emocije ruski car gajio prema našoj zemlji i zašto nas „savest naša primorava da plačemo kada Rusi plaču i da se radujemo kada se Rusi raduju...“.
Saznaćete i koja ruska princeza je umalo postala srpska kraljica, ali i zašto je park u kome je podignut Spomenik Nikolaju Drugom u Beogradu nazvan u čast najslavnijeg vojnog ansambla na svetu – „Aleksandrova“.
Otkrićete ko je bio Aleksandar Aleksandrov i čućete kako zvuči himna srpskih ratnika u izvođenju čuvenog ruskog hora.
Božićnim specijalom započeli smo novu sezonu „Moje Rusije“, pod novim nazivom „Moja Rusija u Srbiji“. Iz daleke Rusije preselili smo na Balkan, gde otkrivamo vama poznata, ali i skrivena „ruska mesta“ u Srbiji.
Otkrivamo i kakav su trag ostavili Rusi u Srbiji kroz istoriju od kulture, prosvete, umetnosti, arhitekture do svih drugih sfera. Nastavljamo da upoznajemo ruske tradicije i običaje i otkrivamo veze između naše dve države i dva naroda.
„Moja Rusija u Srbiji“ sa Oliverom Ikodinović emituje se svake druge nedelje u 19.00.
Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u emisiji „Moja Rusija u Srbiji“ vodi vas na vama poznata, ali i skrivena mesta u Srbiji koja su obeležili znaminiti Rusi.
Zavirite sa nama u različite kutke Srbije, upoznajte njihove veze sa Rusijom.
Moja Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2023
Podkast
BOŽIĆNI SPECIJAL Od Svetog Save do zapadne rusofobije koja „osvaja“ Balkan | Moja Rusija u Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala